Банкеръ Daily

Свят

Зукърбърг - жертва на Cambridge Analityca

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг призна пред конгресмените, че неговите лични данни също са попаднали в ръцете на консултантската фирма Cambridge Analityca. За втори пореден ден Зукърбърг участва в изслушване пред Конгреса и Сената на САЩ. Той бе поканен заради световния скандал и "изтеклите" лични данни на 87 млн. потребители на социалната мрежа.

Предприемачът отново посочи, че е съгласен с въвеждането на допълнители регулации за защита на лична информация. Според него обаче трябва да се намери баланс, така че да не бъдат ощетени стартиращите предприятия. По думите му по-големи компании като Facebook имат ресурси да се съобразят с наложена от правителството регулация, но "това може да се окаже по-трудно за малки стартъп фирми".

Зукърбърг уточни, че неговата социална мрежа позволява на своите потребители сами да преценят как тяхната информация да бъде споделяна. Бизнесменът обаче смята, че компанията му трябва да обяснява по-добре как работи рекламата в социалните мрежи и насочването й към определени групи потребители.

Но според демократа Франк Палоун от Ню Джърси гражданите няма как да имат контрол над своите лични данни, след като Facebook не успява да ги опази. 

Демократката Даяна Дегрет от Колорадо, която влезе в кратко пререкание с Зукърбърг, пък намекна, че Конгресът трябва да помисли за налагане на "наистина солидни глоби" за социални медии, които продължават да компрометират лична информация на своите потребители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във