Банкеръ Daily

Свят

Зоран Заев подаде оставка

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев е подписал оставката си. Очаква се председателят на парламента да свика пленарно заседание и да бъде сформирано служебно правителство. То ще управлява до 12 април, за когато са насрочени предсрочните парламентарни избори в страната.

Причината за оставката е, че  през октомври миналата година страната не получи дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз. Датата за оставката на правителството на Зоран Заев е известна, още когато миналата година партиите се договориха за предсрочни избори. До последната минута обаче имаше разногласия между управляващия Социалдемократически съюз и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за длъжността министър на вътрешните работи.

Още днес президентът Стево Пендаровски трябва да даде мандат за съставяне на технически кабинет на досегашния министър на вътрешните работи Оливер Спасовски - номинация на управляващия Социалдемократически съюз. Веднага, след като беше избран да застане начело на преходното управление, Спасовски заяви, че най-голямото му желание е Зоран Заев да се върне бързо на премиерския пост. 

Зоран Заев призова на 19 октомври за бързи предсрочни избори. „Бързи предсрочни избори, на които вие, гражданите, ще вземете решение за пътя, по който трябва да продължи нашата страна", каза премиерът.

Тогава Франция, Холандия и Дания блокираха започването на предприсъединителни преговори за членството на страната в ЕС. Темата отново ще бъде дискутирана през месец май 2020 г. 

„Ние изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Безспорен факт е, че сме жертва на европейска грешка. Аз съм разочарован и гневен. Европейската мечта на македонския народ няма да бъде унищожена“, заяви премиерът и добави, че е готов за нов чист мандат за изграждането на европейска държава.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във