Банкеръ Daily

Свят

Зоран Заев очерта приоритетите на новото правителство

Ангажирам се като премиер с всички министри да покажем още веднъж и пред себе си и пред света, че можем още повече и още по-добре. Това заяви мандатоносителят Зоран Заев в експозето си пред депутатите в парламента на Северна Македония, предаде МИА.

"Това е малко правителство, което ще ръководя и в което членуват мотивирани и посветени личности, които ще работят за осъществяване на поставените цели в стратегически интерес на държавата", подчерта Заев. Както той отбеляза, държавата и целият свят се намират в ситуация, която застрашава всички сегменти на живота. "С избора на това правителство завършваме системата, която ще работи за справяне с последиците от корона кризата", добави Заев.

"На тези избори имахме историческа възможност с "Беса" да формираме коалицията "Можем". Днес тази програма е съгласувана и допълнена с нашите коалиционни партньори от Демократичния съюз за интеграция и Демократичната партия на албанците и е превърната в програма за работата на правителството в периода 2021-2024 г. Необходима е нова енергия за осъществяване на икономически растеж, модерно образование и справяне с пандемията", каза още Заев в своето експозе.

Той изтъкна, че новото правителство е посветено на договора от Преспа и договора с България. "Ще продължим отдадено да работим за добросъседските отношения. Ще продължим с Охридския рамков договор, който е основа за междуетническо съжителство", посочи Заев.

"Пред нас е период, в който като държава ще получим много повече отколкото ще дадем. Задължаваме се в следващите четири години да отворим 80 процента от преговорните глави", каза Заев за очакваните преговори за членство в ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във