Банкеръ Daily

Свят

Зоран Заев иска предсрочни парламентарни избори

Македонският премиер Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори. Решението на Заев идва часове след блокирането от страна на Франция на започването на предприсъединителни преговори за членството на страната в ЕС.

Зоран Заев иска изборите да бъдат проведени в най-кратки срокове. Той няма намерение да подава оставка, уточниха още източниците.

Предсрочният вот ще се проведе съгласно законодателството в републиката. "Правителството и нейният премиер са категорично решени да изведат страната до пълноправното членство в НАТО и започването на преговори с ЕС. Властите в Скопие нямат друга алтернатива", подчертаха източниците от македонското правителство.

Премиер на Република Северна Македония Зоран Заев ще представи тази си позиция утре по време на лидерската среща при президента Стево Пендаровски. Днес на обяд ще има и извънредна пресконференция на премиера, съобщи БНТ.

Зоран Заев е министър-председател на страната от 1 юни 2017 година. Той подписа Договора за приятелство с България на 1-ви август същата година, а миналата година през месец юни чрез Преспанския договор сложи край на дългогодишния спор за името на страната между властите в Скопие и Атина и така отвори пътя за евроатлантическата интеграция на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във