Банкеръ Daily

Свят

Зоран Миланович бе избран за президент на Хърватия

Зоран Миланович спечели и двата тура срещу действащия президент Колинда Грабар-Китарович.

В следващите пет години в креслото на президента на Хърватия ще седи Зоран Миланович, съобщава ТАСС. Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия и бивш премиер Зоран Миланович спечели и втория тур в неделя (5 януари).

Той получи общо 52.67% или 1 034 389 от гласовете на хърватите. За досегашната президентка Колинда Грабар-Китарович  от управляващата партия Хърватска демократична общност  са гласували  47.33% или 929 488 от гражданите на Хърватия.
Избирателната активност в страната е била 55 на сто. Тези резултати са по данни от Държавната избирателна комисия след обработката на 99.54% от бюлетините.

Ако в първия тур Колинда Грабар-Китарович загуби с малка разлика, то втория тур тя отстъпва с повече от 5% след Миланович.

Не бива да пропускаме и факта, че хърватската диаспора в чужбина практически единодушно е подкрепила Грабар-Китарович. За нея са гласували почти 88% от избирателите. Гласували са хърватски граждани в 47 държави по света.

В своята програма Зоран Миланович подчертава, че ще развива партньорски отношения със страните от Западна Европа и САЩ. Сред другите акценти са борбата с коррупцията, както и достъпно, но не безплатно здравеопазване. Неговата кампания премина под лозунга: "Президент с характер".

Зоран Миланович неведнъж е заявявал, что иска да стане "президент на съвременна, прогресивна и открита към света Хърватия", а тсъщо така "верховен защитник на правата на  Хърватия, на нейния народ и на гражданите й". Той смята, что президентът трябва да се избира от парламента. Изказва се и срещу разширяването на полномощията на държавния глава.

Зоран Миланович е роден на 30 октобри 1966 г. в Загреб (Югославия, днес – столица на Хърватия). През 1998 г. специализира в Свободния университет в Брюксл (Белгия) по специалността „Европейско международно право“. В началото на 90-те години е работил в съдебната система.

В края на 90-х години става член на Социалдемократическа партия.

През август 2011-а той основал и оглавил коалицията Kukuriku (по името на ресторанта, в който са се провели преговорите за създаването й). През 2015 г. името й е изменено на "Хърватия расте", а в 2016-а - на "Народна коалиция". След победата на коалицията на изборите през декември 2011 г. (с дял от 40% от гласовете) Миланович заема премиерския пост, на който остава до 23 януари 2016 година.

Миланович владее английски, френски, немски и руски език. Женен е, съпругата му се казва - Саня Мусич-Миланович. Той има двама сина Анте и Марко.

Хърватия (Hrvatska) е държава в Югоизточна Европа. Граничи със Словения и Унгария на север, със Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора на изток. На югозапад страната има широк излаз на Адриатическо море. Площта ѝ е 56 500  квадратни километра. Хърватия е член на Европейския съюз от 1 юли 2013 година.

След приемане на новата конституция, Хърватия е парламентарна република.

Държавен глава на Хърватия е президентът, който се избира за пет години. Освен че е върховен главнокомандващ на въоръжените сили, президентът предлага министър-председателя, който се назначава от Хърватския събор - еднокамарен законодателен орган с максимум 160 народни представители, който се избира с общи парламентарни избори с четиригодишен мандат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във