Банкеръ Daily

Свят

Знамето на ЕС беше свалено от Триумфалната арка

Знамето на Европейския съюз, което беше издигнато на Триумфалната арка в Париж в петък по повод началото на шестмесечното френско ротационно председателство на общността, беше свалено днес, съобщава Ройтерс. Този акт предизвика вълна от протести сред десни и крайнодесни лидери в петата република.
Френският държавен министър по европейските въпроси Клеман Бон се опита да успокои страстите като каза, че знамето е било свалено по план. Още в събота той заяви, че "тази инициатива има символичен и временен характер" и е свързана с началото на председателството на Франция на Европейския съюз.
Въпреки това всеки тълкува по своему случилото се. "Правителството беше принудено да премахне знамето на ЕС от Триумфалната арка - красива, патриотична победа в началото на 2022 г., каза днес председателят на партията „Национално обединение“ Марин Льо Пен.
Страстите се нажежават и зарид предстоящите избори във Фрънция. Президентът Еманюел Макрон все още не е казал, дали ще участва на изборите през април. Припомняме, че той победи Льо Пен на втори тур през 2017 г. с 66% срещу 34%, но след обединение на всички срещу крайнодясната лидерка.
Сега повечето социологически проучвания предвиждат двамата отново да се изправят един срещу. 

Опозицията

В събота депутатът от френския парламент и председател на партията "Национално обединение" Марин Льо Пен обжалва в Държавния съвет на републиката решението на правителството да замени френския флаг с европейския под Триумфалната арка в Париж във връзка с началото на председателството на Франция на Евросъюза. Държавният съвет е висшата юридическа инстанция по административните въпроси. "Това е посегателство на националния символ на нашата страна", е заявила тя.

Председателят на регионалния съвет на столичния район Ил дьо Франс Валери Пекрес, представляваща дясноцентристката партия "Републиканците" , също призва президента на Франции Еманюел Макрон да върне националния флаг на неговото място. "Аз моля Еманюел Макрон отново да постави нашия флаг под Триумфалната арка заедно с европейския. Ние го дължим на всички войници, които са проливали за него кръвта си", е написала тя.

С критика към това решение се изказа също така лидерът и на другото опозиционно движение "Реконкиста" Ерик Земур. Той, както и  Льо Пен и Пекрес, е кандидат за поста на президент на Франция на предстоящите през април избори.

Председателството на Франция на ЕС

От 1 януари Франция пое за шест месеца задълженията на председател на Европейския съюз. Ден по-рано националният флаг под Триумфалната арка беше заменен европейския. По този повод Айфеловата кула и фасадата на Елисейския дворец за няколко часа преди полунощ временно бяха украсени в син цвят.

Както напомнят политолозите, националният флаг се издига под Триумфалната арка по най-важни поводи. Последният път, когато Франция председателстваше  Евросъюза през  2008 година, европейският флаг също беше поставен под свода на арката, но не вместо, а заедно с френския.

 

Триумфалната арка 

(Arc de Triomphe de l'Étoile) е сред най-известните монументи в Париж. Тя е разположена в центъра на площад „Шарл дьо Гол“, в западния край на прочутия бул.  "Шанз-Елизе". Построена е в чест на всички воювали и загинали за Франция във войните на Първата френска република и Наполеоновите войни  (1789-1815 г.). Имената на всички френски победи и генерали са изписани върху вътрешните и външни стени на арката, а под свода ѝ лежи гробът на незнайния воин от Първата световна война.

Строежът ѝ започва по времето на Напоелон Бонапарт - 1806 г., и завършва през 1836-а, когато той вече е свален. Мястото, на което е построена Триумфалната арка, е наречено „Площад на звездата“ (Etoile) заради многото булеварди, които водят началото си оттук. Вътре в арката има малък музей, документиращ историята ѝ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във