Банкеръ Daily

Свят

Зетят на Тръмп водел дипломация зад гърба на държавния секретар Тилърсън

Бившият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън споменал за твърде странна среща със зетя на президента Доналд Тръмп в ресторант във Вашингтон като пример за дипломация, която се е водела зад гърба му, когато е бил в администрацията, сочи протоколът от изслушване в Конгреса, публикуван вчера.

Тилърсън, който бе уволнен от Тръмп през март 2018 г., разказал тази история в деня, когато даде показания при закрити врата пред комисията по външните работи в Камарата на представителите в Конгреса за 13-месечната си бурна служба като държавен секретар. Той описал изненадата си, когато разбрал, че отишъл в същия ресторант, където Джаред Къшнър и мексиканският външен министър Луис Видегарай имали частна вечеря.

Бившият първи дипломат на САЩ и бивш главен изпълнителен директор на "Ексън Мобил" заявил, че видял как лицето на мексиканеца пребледняло", когато Тилърсън ги поздравил на тяхната маса с усмивка.

"И аз казах: не искам да прекъсвам това, което вие правите, - спомнил си Тилърсън пред комисията. - Казах му: позвъни ми другия път, когато дойдеш във Вашингтон. След което си тръгнах."

Белият дом отказа коментар по описанието на Тилърсън за действията на Къшнър, от които се разбира, че първият дипломат на Тръмп е бил държан на тъмно, докато новата администрация се е била заела с важни външнополитически въпроси.

Тръмп употреби тежки думи за бившия си първи дипломат през декември, след като Тилърсън каза в рядко публично изявление, че президентът е "недисциплиниран" и не обича да чете приготвените му брифинги. Тръмп пък го нарече в Туитър "безнадежден глупак".

Тилърсън описал случката в ресторанта като пример за едно от "предизвикателствата", с които се е сблъскал през 13-те си месеца като държавен секретар на САЩ, приключили с внезапното му уволнение от Тръмп, оповестено в социалните медии.

Той казал, че е "уникална ситуация" зетят на президента да бъде и съветник в Белия дом, като добавил, че "нямаше наистина ясна представа" за (неговата) дипломатическа роля.

Тилърсън заявил, че е имало и други примери. Той отбелязал, че Къшнър "често се срещаше" със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и че зетят на президента е поискал държавният секретар да се срещне с официално лице от кралството за обсъждане на документ, който (Къшнър и принцът) били разработили като "един вид пътна карта" за бъдещите отношения между двете страни.

Задграничните пътувания (на зетя на Тръмп) пораждали опасения, казал още бившият държавен секретар, защото Къшнър не ги координирал с Държавния департамент или с (американското) посолство в съответната страна. Тилърсън казал, че е повдигнал въпроса пред него, но нещата "не се промениха много".

Facebook logo
Бъдете с нас и във