Банкеръ Daily

Свят

Зеленски: Злото се завърна в Украйна

Злото се завърна в Украйна. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в емоционално видеообръщение по случай 8 май, Деня на победата, на който Европа отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзниците във Втората световна война, предаде Ройтерс. "Животът, за който войниците се сражаваха в онази война, приключи на 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна", каза украинският президент. "Злото се завърна. Отново! В различна форма, под различни лозунги, но със същите цели", добави той. Зеленски подчерта, че Украйна и нейните съюзници ще победят. "Злото не може да остане ненаказано, то не може да се скрие в бункер", категоричен е той.

Специалното видеообръщение за днешния ден е черно-бяло. На него Зеленски стои на фона на разрушени и опожарени жилищни сгради в Бердянка, недалеч от Киев.

Нацисткият лидер Адолф Хитлер прекара последните дни от живота си в бункер в Берлин, където се самоуби през последните дни на войната, припомня агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Москва нарича инвазията си в Украйна "специална военна операция" за "демилитаризация" и "денацификация" на съседката си и за премахване на антируския национализъм, подхранван според нея от Запада. Украйна и Западът казват, че Русия е започнала непровокирана агресия.

Инвазията в Украйна отне живота на хиляди хора и направи близо 10 милиона души бежанци. Тя доведе до сурови западни санкции срещу Москва и породи опасения от по-остра конфронтация между Русия и Запада.

В Русия Денят на победата се отбелязва на 9 май и е един от главните празници - възпоменание за огромните жертви, дадени от Съветския съюз във войната с нацистка Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във