Банкеръ Daily

Свят

Зеленски вярва, че Украйна ще си върне Крим, като си тръгне Путин

На 21 април в Украйна се проведе втория тур на президентските избори. Големият победител е ръководителят на студиото "Квартал 95", актьорът Володимир Зеленски, номиниран от партията "Слуга на народа". След обработката на ЦИК в Киев на 97.41% от  протоколите се оказа, че Зеленски печели 73.15% от гласовете, а Петро Порошенко - 24.52%. 

На сцената комикът пленява публиката със своя чар и своите провокации. Той обещава на зрителите добро настроение. Ето позицията на победителя Зеленски по най-важните за страната теми, селектирани от ТАСС. 

За Русия

"Наистина искам да се обърна към г-н Путин. Уважаеми Владимир Владимирович! Не допускайте дори намек за военен конфликт, защото Русия и Украйна са наистина братски народи. Ако искате, мога да ви помоля на колене, но не слагайте на колене, моля ви, нашите хора”.(1 март 2014 г., в интервю за телевизионните новини на телевизионния канал" 1 + 1 ").

"На дипломатическия фронт трябва да извършим офанзива и да не чакаме, защото никой няма да свърши нашата работа. Трябва да преговаряме. Ако счетем за необходимо, заедно с нашите съюзници и партньори, тогава може да се наложи да проведем двустранни преговори с Русия "(21 март, 2019, в рамките на проекта" Моментът на истината "на списание" New Time ").

За ЕС и НАТО

"Никога не отивам на гости, когато не са ме поканили. Не искам да се чувствам неканен, човек втора ръка. Разбира се, че е хубаво да се присъединим. Но имам въпрос за НАТО. Какво е това? Войски, които ще ни предпазят от агресори? Ако го направят - добре, може да се споразумеем. Особено, ако при този съюз не губим независимостта на нашата държава - добре! Но нека ни кажат къде ни очакват. (25 декември, 2018, в интервю за украинския журналист Дмитрий Гордън).

"Интеграцията в НАТО е преди всичко начин за реформиране на армията и гарантиране на суверенитета на Украйна. Считам, че членството в НАТО трябва да се осъществи само чрез общоукраински референдум. Но армията трябва да премине към стандартите на НАТО, да се учи от специалисти на алианса. ”(21 март 2019 г., в рамките на проекта" Моментът на истината "на списание" New Time ").

"Украйна е избрала пътя към Европа - и това е най-важното нещо. И украинците плащат много висока цена - това е животът на нашите хора на Майдана. Вие [Петро Порошенко] не сте пророк, а аз не съм Моисей. Не можем да водим Украйна нанякъде, Украйна отива в Европа. И ако това искат хората,ще защитавам европейския избор на украинците ”(19 април 2019 г. дебатите на Зеленски и Петро Порошенко на Олимпийския стадион в Киев).

За конфликта в Донбас

"Минските споразумения не работят. Така ли? Тогава да воюваме. Аз не съм такъв човек и на първо място поставям човешкия живот. Нашата цел е да спасим хората. (25 декември 2018 г. в интервю за украинския журналист Дмитрий Гордън).

"Що се отнася до Донбас, знаете ли, има няколко начина. Първият е дипломатически. Очевидно разбираме, че имаме споразумения в Минск, трябва да продължим този процес, но и да го разширим. Добавете представители от САЩ и Великобритания. Мисля, че най-важното нещо, което трябва да бъде, е сериозна информационна война. Хората, които сега живеят на временно окупираните територии на Донецк и Луганск  могат да загубят връзка с нас. Те загубиха усещането, че са украинци "(24 март, 2019, в интервю за програмата" ТСН  на телевизионния канал1 + 1 ").

"Сепаратистите ще трябва да отговорят за своите действия. Никой няма да прости на гангстерите" (18 април 2019 г., в ефира на социално-политическото предаване "Правото на власт" на телевизионния канал "1 + 1").

За Крим

"Ако спечелим, това ще бъде първата стъпка към връщането на Крим. Защо? Защото мисля, че връщането на Крим е възможно (може би някой ще бъде разстроен сега) едва след смяна на властта в Русия" (24 март, 2019, в интервю за програмата) TSN Week "по телевизионен канал" 1 + 1 ").

За борбата с корупцията и легализацията на капитали на украински олигарси

"Ако новото правителство покаже, че работи честно, тогава хората и бизнесът няма да бягат от данъците. Законността или затворът - няма да има друго решение" (22 март, 2019, в интервю за украинския телевизионен канал ICTV).

"Готов съм да се срещна с големия бизнес и съм готов да предложа на олигарсите да капитализират капитала, който са спечелили в Украйна. Те ще трябва да дадат на бюджета повече от 5%. Вече има законопроект" (в интервю за програмата "Право на собственост" на канала) 1 +1, 18 април 2019 г.).

За езика

"Ако на Изток и в Крим хората искат да говорят руски, да ги оставим на мира, да им позволи да говорят руски законно. Езикът никога няма да раздели страната ни" (1 март 2014 г., програмата "Телевизия") "(TSN) на телевизионния канал" 1 + 1 ").

"Ние живеем в Украйна, а за мен въпросът за езика винаги е бил въпрос на време. Вярвам, че не трябва да скъсваме никого, тъй като украинският език веднъж изгоря от тази територия. Ние не трябва да изгорим тези, които говорят други езици. Това е просто погрешно. Член 10 от Конституцията гласи: държавният език е украински. Всеки знае украински, на изток не знаят - те ще учат. Там говорят на суржик, но да не го легитимираме, това не е добре. Е, това е всичко, има украински език - суверенът на езика. (през 2018 г., в интервю за украинския журналист Дмитрий Гордън).

За Петро Порошенко

"Самият аз бях за г-н Порошенко, това е вярно. Но сбърках. Има двама Порошенко. Първият е голям оратор, експерт, финансист, икономист, той разбира всичко. Обикновено се появява, когато камерите са включени. когато камерите са изключени, се появява друг - вторият Петро. Първият казва: "Аз отварям училище", а вторият постоянно отваря магазини "Рошен". Първият Петро Порошенко казва: "Дадох бизнес на сляпо доверие ", а вторият - през годината станах 82 пъти по-богат" (19 април 2019 г. дебатите на Володимир Зеленски и Петро Порошенко на стадион "Олимпийски" в Киев).

За Игор Коломойски

„Нито Коломойски, нито който и да е друг олигарх, никой няма да ми повлияе” (21 януари 2019 г., в интервю за украинската Правда).

„Говоря с Коломойски само като част от партньорство с 1 + 1. Ако Коломойски е свързан корупционни схеми, където е замесено името ми, ще си тръгна веднага” (18 април 2019 г.) в ефира на социално-политическото предаване "Правото на Владу" на телевизионния канал "1 + 1").

За себе си

"Искам да докажа, че след пет години е възможно да започне разцвета на държавата, в която децата ни ще останат" (22 март 2019 г. в интервю за украинския телевизионен канал ICTV).

"Различавам се от останалите политици с това, че след пет години няма да избягам. Искам да наруша системата. Не искам някой да ме спре след пет години на улицата и да ми каже, че съм по-лош от Петро Порошенко. (18 април 2019 г. в ефира на социално-политическото предаване "Правото на Владу" по телевизията "1 + 1").

"Аз не съм политик, аз изобщо не съм политик, аз съм просто човек, обикновен човек, който дойде да наруши тази система. Аз съм резултат от работата на Петър Алексеевич  [Порошенко], аз съм резултат от неговите грешки и обещания." (19 април 2019 г. дебатът на  Зеленски и  Порошенко на Олимпийския стадион в Киев).

За вашия бъдещ екип

"Тези хора отиват с мен в президентския ми екип. Всички те ще бъдат тествани от антикорупционните органи. Ако нещо се обърка, ще видим по-късно" "18 април 2019 г.).

 Украинците очакват още много отговори от своя бъдещ президент. Сега той трябва да покаже, че може да печели не само с актьорския си чар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във