Банкеръ Daily

Свят

Зеленски става президент на Украйна на 20 май

Володимир Зеленски ще встъпи в длъжност като президент на Украйна на 20 май, реши днес Върховната рада (парламентът), който трябваше да определи датата, предаде Ройтерс.

Зеленски настояваше да встъпи в длъжност през май, защото това му дава възможност да разпусне парламента и да свика предсрочи избори, докато има висок рейтинг.

Въпросите около сепаратисткия Донбас и полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г., минават на втори план в списъка с проблеми, приоритетни в очите на украинците. На челно място излиза икономическата ситуация в Украйна. Това сочат поместени в руския в. "Независимая газета" данни от допитване на компанията "Джи Еф Кей" (GfK).

Резултатите от анкетата са публикувани от американската Агенция за международно развитие (USAID), която финансира в Украйна програма за съдействие на гражданската активност под наслов "Включи се и ти!".

Анкетираните са имали възможност да изберат три отговора от предложен списък. На първо място сред най-важните за тях проблеми е икономическата ситуация в страната (54 на сто), на второ - корупцията (50 на сто), положението в Донбас е на трето място с 46 процента, а 22 на сто от украинците се тревожат най-вече от изплащането на пенсиите. Назад с 11 на сто остава темата за принадлежността на Крим.

Над 80 процента от участниците са съгласни с твърденията, че в Украйна "богатите забогатяват, а бедните обедняват", че "властта не се грижи за хората, а печели от тях", че "властта не се съобразява с хорското мнение". От 11 до 14 на сто са изразили несъгласие с тези формулировки.

Социолозите са запитали още дали гражданите са готови да затегнат коланите в името на реформи, които да подобрят положението в страната. 50 на сто, отговарят, че условията им за живот вече са се влошили, а резултат няма. Едва 6 процента заявяват, че са готови да проявят още малко търпение, други 12 на сто допускат такава възможност, но с уговорката трудностите покрай реформите да не траят повече от година. А 22 на сто отбелязват, че преди да вземат решение, искат да научат същността и крайната цел на всяка реформа.

Данните показват, че в украинското общество има натрупано недоверие към действията на властта, пише "Независимая газета". Хората възприемат по друг начин онова, което досегашната власт наричаше успешни икономически реформи. Така например само 3 процента смятат, че ситуацията се е подобрила, 36 на сто заявяват, че през последните 5 години са усетили отрицателен ефект от реформите, 33 на сто не забелязват промени, а според 23 процента реформите през управлението на президента Петро Порошенко, приключващ своя мандат, са донесли и положителни, и отрицателни резултати.

Списъкът с приоритети за украинците - обобщение на данните от анкетата, е и списък със задачи за новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски, добавя "Независимая газета".

Facebook logo
Бъдете с нас и във