Банкеръ Daily

Свят

Зеленски сряза Коломойски заради предлагания от него "завой" с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че външнополитическият курс на страната му трябва да се определя от държавния глава, а не от "който и да е бизнесмен". Така той реагира на широко отразеното от медиите неотдавнашно интервю с украинския олигарх Игор Коломойски, в което той заявява, че страната се нуждае от "завой в отношенията с Русия", предаде ТАСС.

"Бих искал аз като президент да мисля за международните отношения и посоката на Украйна, а не който и да било бизнесмен. Струва ми се, че така е правилно. Аз, правителството, обществото – това решение е държавно", цитира "Украинска правда" отговора на президента на молба на журналист за коментар на думите на Коломойски.

По-рано президентството направи изявление, че Коломойски не представлява Зеленски и не е упълномощен да говори от името на Украйна.

На 13 ноември Игор Коломойски в интервю за "Ню Йорк таймс" направи няколко изявления, включително призова за прекратяване на въоръжения конфликт в източната част на страната и възстановяване на отношенията между Русия и Украйна. По сумите на Коломойски САЩ просто използват Украйна, за да се опитат да отслабят геополитическия си съперник Русия и желаят Украйна да "води война срещу Русия до последния украинец".

Facebook logo
Бъдете с нас и във