Банкеръ Daily

Свят

Зеленски: Ситуацията в Донбас не се е променила

Президентът на Украйна Володимир Зеленски спомена за известни успехи на въоръжените сили на страната в боевете срещу руската армия и сепаратистите за контрол върху източния град Северодонецк. "Ситуацията в Донбас не се промени значително през последните 24 часа", призна в същото време той в традиционното си среднощно видеообръщение, предаде Ройтерс.

Зеленски осъди "абсолютно безсмисления обстрел" на северни гранични украински райони от Русия. "Цялата временно окупирана територия на нашата държава сега е зона на пълно бедствие, за което Русия носи пълна отговорност", каза той.

Украинският президент благодари на американския си колега Джо Байдън за обещаните модерни ракети. Очаквам добри новини за доставките и от други партньори, добави той.

Британското военно разузнаване каза днес, че сто дни след началото на инвазията си в Украйна Русия не е постигнала нито една от своите първоначални стратегически цели, а именно - да превземе столицата Киев и другите центрове на властта в съседната страна, предаде Ройтерс.

В същото време то призна за тактически успехи на руските сили в Донбас. Русия вече контролира над 90 процента от Луганска област, отчете британското военно разузнаване в редовната си дневна сводка, публикувана от министерството на отбраната, и прогнозира, че тя вероятно ще превземе изцяло източния украински регион до две седмици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във