Банкеръ Daily

Свят

Зеленски: Сигналите са положителни, но експлозиите не спират

Сигналите, които идват от днешните руско-украински преговори в Турция, са положителни, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

"Те обаче не спират експлозиите или руските снаряди", добави Зеленски във видео, качено в "Телеграм". По думите му руската армия все още има значителен потенциал да продължи атаките срещу неговата страна и затова Украйна няма намерение да сваля гарда.

"Не трябва да има очаквания преговорите да доведат до отмяна на санкциите срещу Руската федерация. Този въпрос може да бъде обмислен чак след като войната приключи и ние си върнем това, което ни принадлежи", увери Зеленски.

Руските сили около Киев са започнали прегрупиране, а не истинско изтегляне, заяви междувременно говорителят на американското министерство на отбраната Джон Кърби.

"Мнозинството от силите, които струпаха край Киев, са още там", уточни Кърби. По думите му Русия не е постигнала своята цел да установи контрол върху Украйна, но все още може да извърши голямо насилие, в това число в Киев.

"Трябва да имаме ясна представа за ставащото на терен и да не се подлъгваме по съобщенията на Русия", каза Кейт Бедингфилд, говорителка на Белия дом.

След руско-украинските преговори в Истанбул Москва обеща да намали значително военните си дейности в района на Киев и Чернигов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във