Банкеръ Daily

Свят

Зеленски: Руската офанзива в Донбас започна

Украинският президент Володимир Зеленски обяви днес, че новата руска офанзива срещу Източна Украйна е започнала, предаде Франс прес.

"Понастоящем можем да потвърдим, че руските сили започнаха битката за Донбас, за която се приготвят от дълго време. Една голяма част от руската армия сега е ангажирана с тази офанзива", заяви Зеленски. Изявлението му бе разпространено в Телеграм.

Очакваната нова офанзива на руските сили в Източна Украйна започна, заяви днес украинският губернатор на Луганска област Серхий Гайдай, предаде Франс прес.

"Това е същински ад. Офанзивата започна, тази, за която говорим от седмици", заяви губернаторът във Фейсбук. "Има сражения в Рубижне и Попасна, неспирни боеве в други мирни градове", информира Гайдай, малко след като съобщи в Телеграм за смъртта на четирима цивилни в Креминна, град, който бе превзет вчера от руските сили.

"Втората фаза на войната започна", заяви Андрий Йермак, ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

"Вярвайте в нашата армия, тя е много силна", написа Йермак в Телеграм. 

Американският президент Джо Байдън ще участва днес във виртуална среща, посветена на руската офанзива в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на Белия дом.

Американският президент ще обсъди със съюзници и приятели на Съединените щати "продължаващата подкрепа за Украйна и усилията, полагани за това Русия да понесе отговорността" за действията си, заяви за Франс прес представител на Белия дом.

Срещата ще бъде проведена, след като украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е започнала вчера широкомащабна офанзива в Източна Украйна, новата стратегическа цел на руските сили след изтеглянето им от региона на Киев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във