Банкеръ Daily

Свят

Зеленски предлага връщане на Русия към Г-8, ако върне Крим на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски предложи вариант, при който Русия да се върне в Г-8. Възстановяването на формата ще стане възможно след връщането на Крим, прекратяването на бойните действия в Донбас и освобождаването на задържаните граждани на Украйна и украинските моряци, написа Зеленски в своята фейсбук страница.

По неговите думи тези действия ще бъдат "истински сериозен сигнал, че Русия е готова отново да заеме своето място в дневния ред на висшата дипломация".

Русия бе изключена от участие в срещите на "седморката" през 2014 г. Форматът се промени от Г-8 на Г-7 заради анексирането на Крим от Русия.

Темата за завръщането на Русия в групата на най-силните икономики бе повдигната от френския президент Макрон, който след работна среща с Путин по-рано тази седмица направи изявление, че Русия би могла да бъде поканена на срещата на Г-7 догодина, разбира се, при условие, че кризата с Украйна бъде разрешена. Американският президент Доналд Тръмп подкрепи идеята. Германия и Великобритания, в лицето на Ангела Меркел и Борис Джонсън обаче се обявиха против.

Facebook logo
Бъдете с нас и във