Банкеръ Daily

Свят

Зеленски: Поведението на Шрьодер е отвратително

Украинският президент Володимир Зеленски определи снощи като "отвратително" поведението на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който заяви, че Русия иска "договорено в преговори решение" на войната, предаде Ройтерс.

Шрьодер, който е приятелски отношения с Владимир Путин, каза, че се е срещнал с руския президент миналата седмица, и допълни, че има възможност дори бавно да се стигне до спиране на огъня.

"Направо е отвратително, когато бивши лидери на големи държави с европейски ценности работят за Русия, която води война срещу тези ценности", заяви Зеленски във видеообръщение късно снощи.

По-рано неговият съветник Михаил Подоляк нарече пренебрежително Шрьодер "гласа на руския царски двор" и заяви, че всяко договорено мирно споразумение с Москва ще зависи от прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш междувременно обяви, че има разследваща мисия, за да се установи истината за експлозиите миналата седмица в затвора в Оленовка, в зона под контрола на проруските сепаратисти в Източна Украйна, предадоха световните агенции. Така той отвърна на исканията на Киев и Москва в тази насока.

"Реших да поставя началото на разследваща мисия, след като получих исканията на Руската Федерация и на Украйна", заяви Гутериш на пресконференция. Той припомни, че самият той няма властта да извършва разследвания за предполагаеми криминални деяния.

"Условията на тази разследваща мисия са в процес да разработка", заяви Гутериш и изрази надежда, че ще бъде постигнато съгласие с Русия и Украйна по тях.

"Надяваме се да ни бъдат предоставени всички улеснения за достъп от страна на двете държави и да получим необходимите данни, за да установим истината за случилото се", допълни той и каза, че е процес на издирване на подходящите независими и компетентни хора, които да бъдат включени в тази мисия.

Миналата седмица взривове в затвора в Оленовка, в който бяха задържани украински военни, заловени в Мариупол, отнеха живата на десетки хора, според руската армия. Москва обвинява Киев, че е бомбардирала този затворнически лагер, нещо, което отричат украинските власти, които твърдят, че затворниците са били избити от руските сили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във