Банкеръ Daily

Свят

Зеленски поиска освобождаването на моряците като условие за диалог с Русия

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски смята, че връщането в родината на украинските моряци, задържани през ноември 2018 г. в района на Керченския проток, може да бъде стъпка към възобновяване на диалога с Русия, предаде ТАСС.

"Да започнем с моряците. Струва ми се, че това е нормална стъпка за връщане към диалога и действително силна стъпка за прекратяване на войната", заяви Зеленски във видео, разпространено в канала му в ЮТюб.

Вчера руското правосъдие удължи с три месеца ареста на 24-те украински моряци, задържани след морски инцидент в Керченския проток, припомнят световните агенции.

По този повод от канцеларията на Зеленски изразиха възмущение, както и по повод подписания от президента на Русия указ за опростяване на реда за предоставяне на руско гражданство на украинци. В съобщение на канцеларията на Зеленски, разпространено във Фейсбук, се казва, че получаването на руско гражданство от жители на Донбас няма да реши проблемите в региона и създава допълнителни препятствия на пътя на деескалацията на конфликта и на реинтеграцията на Донбас, предаде ТАСС.

Канцеларията на президента съобщи, че Зеленски е поръчал на украинското министерство на външните работи да разработи механизъм за опростяване на процедурата за получаване на украинско гражданство като второ гражданство за етнически украинци в приятелски страни, както и за хора, които страдат от нарушаване на правата и свободите в своите страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във