Банкеръ Daily

Свят

Зеленски отрече руски пробив в Донбас

Руските войски не са пробили все още отбраната на украинските сили в Източна Украйна, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от ДПА.

Зеленски използва изказването си, за да постави под съмнение руските твърдения, че победата на Москва в Донбас е неизбежна.

"Обстановката на фронта не е претърпяла никакви съществени промени през изминалите 24 часа", каза Зеленски. Той добави, че "изключително геройската отбрана на Донбас продължава".

По думите на президента най-ожесточени остават боевете в района на Северодонецк, Лисичанск и Попасна. "Усеща се, че окупаторите не са очаквали да срещнат такава упорита съпротива", добави той.

Според Зеленски Русия се опитва да разположи още части в Донбас и Херсонска област, за да предотврати възможни украински контраатаки.

"Но какъв е смисълът изобщо от това? При всяко положение в голямата си част окупационните сили отдавна са разбрали безперспективността за тях в Украйна", каза той. Според Зеленски от началото на инвазията в Украйна са загубили живота си над 31 000 руски войници.

"От 24 февруари Русия заплаща за напълно безсмислената си война срещу Украйна с по над 300 войници на ден. И ще дойде ден, когато броят на жертвите ще надхвърли границите на допустимото дори и за Русия", каза той.

Общият брой на пленените от Русия украински войници достигна 6489, заяви вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС и ДПА.

"За пет дни в плен са попаднали 126 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, с което общият им брой става 6489 човека", каза Шойгу.

Той също така заяви, че през последните 10 дни руските сили са унищожили 50 единици военна техника от чужбина, включително бронирани машини и гаубици.

По думите му Русия в момента контролира всички жилищни райони в украинския град Северодонецк. Шойгу каза, че целта на Москва е да превземе промишлената зона на града и околните села.

Според Шойгу 97 процента от Луганска област са под руски контрол. Освен това, Русия е превзела градовете Святогорск и Лиман и още 15 села в Донецка област, заяви министърът на отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във