Банкеръ Daily

Свят

Зеленски очаква Тръс да "осуети разрушителните усилия" на Русия

Лиз Тръс и Зеленски през 2021 г. (Би Би Си)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза вчера, че се надява новата министър-председатека на Великобритания Лиз Тръс да помогне на страната му "да осуети разрушителните усилия" на Русия, предаде Франс прес.

Вярвам, че заедно ще можем да направим много повече, за да защитим нашите народи и да осуетим всички разрушителни усилия на Русия, заяви Зеленски по време на снощното си видеообръщение, разпространено в социалните мрежи.

Основното е да запазим нашето единство, което непременно ще стане, добави президентът. Като каза, че се радва на бъдещото сътрудничество с Тръс, чиято държава е един от главните поддръжници на Киев в Европа, Зеленски посочи, че тя винаги е била от светлата страна на европейската политика.

Предшественикът на Тръс на поста британски премиер Борис Джонсън беше особено високо ценен в Киев заради силната си подкрепа срещу Русия.

От началото на инвазията Джонсън три пъти посети Киев, последния път - на 24 август, по повод Деня на независимостта на Украйна. Тогава му беше връчен орден на свободата – най-високото украинско отличие, което може да бъде присъдено на чужденец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във