Банкеръ Daily

Свят

Зеленски обеща референдум за членство на Украйна в НАТО

Комикът и фаворит на президентските избори в Украйна Володимир Зеленски обеща в интервю от вчера да организира национален референдум за присъединяването към НАТО, но само след като изгради национален консенсус по темата, предаде Асошиейтед прес.

"Избрахме ясно пътя си към Европа", каза Зеленски в интервю за "РБК Украйна".

Той обаче подчерта, че е необходимо осигуряването на солидно мнозинство в подкрепа на евентуално членство на Украйна в алианса.

"Очевидно е, че НАТО значи сигурност и високо ниво на армията ни, но аз искам да обединя страната", добави Зеленски.

Той посочи, че ще призове живеещите в населената предимно с рускоезично население Източна Украйна да разсеят негативното си мнение за НАТО. "Ще записвам ежедневно видеа с призиви към източните региони на Украйна, за да им кажа, че НАТО не е звяр, който ще ви погълне", каза Зеленски.

Съперникът му, действащият президент Петро Порошенко, настояваше за членство на Украйна в НАТО и ЕС, но нито един от двата съюза не иска скоро да дава на Киев писта към членството заради икономическите проблеми на Украйна, корупцията и продължаващия от пет години конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Зеленски обеща да превърне слагането на край на боевете на изток в свой водещ приоритет. Във вчерашното интервю той обеща да протегне ръка към живеещите в контролираните от бунтовниците райони, за да ги накара отново да се чувстват част от Украйна.

Зеленски добави, че ще настоява за предсрочни парламентарни избори. В момента украинската Върховна рада се контролира от партията на Порошенко, а следващите парламентарни избори са в края на октомври.

Зеленски каза, че предсрочните избори са част от идеята му за "обновление" на управляващия елит в Украйна, но призна, че за осъществяването на това може да са нужни месеци.

Според огласено вчера проучване той води преди балотажа срещу Порошенко с 58 процента подкрепа срещу едва 22 на сто за действащия президент.

В друго интервю, този път за телевизионния канал "1+1", Зеленски заяви, че ще търси алтернативи на руските доставки на нефтопродукти, предаде ТАСС. Съветникът му по енергийните въпроси Андрий Герус, който също присъстваше в студиото, каза, че към момента 40 процента от украинския пазар са заети от нефтопродукти от Русия и че "до 1 юни трябва да бъде намерен заместител, да бъдат организирани доставки от Полша и Балтика". Герус допълни, че дотогава има "достатъчно време".

Вчера руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че Москва въвежда забрана за доставките на нефт и нефтопродукти за Украйна в отговор на въведени от Украйна ограничения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във