Банкеръ Daily

Свят

Зеленски: Не вярвайте на фейкове, тук съм!

„Не вярвайте на фейкове, аз съм тук!“ – това е основният акцент в краткото видео обръщение в социалните мрежи, което отправи украинският президент Володимир Зеленски тази сутрин.

Появиха се фалшиви новини, че ще предадем оръжие. Тук съм, ще защитаваме нашите хора и нашата страна. Да живее Украйна, допълни той. 

На кадрите той е в униформа, а около него се чуват сирени.

Гласът на Зеленски е провлачен и е видимо изключително изморен.

По-рано Асошиейтед прес съобщи, че Съединените щати са предложили на Зеленски да го евакуират от украинската столица, но той е отказал. "Битката е тук, нуждая се от боеприпаси, не от разходка", е казал украинският президент в отговор на предложението на САЩ, разказа високопоставен американски служител в сферата на разузнаването, добре запознат с проведения със Зеленски разговор.

Твърди се, че такава оферта от Белия дом е дошла, за да се избегне залавянето на Зеленски или неговото убийство от руските окупационни сили. Но президентът отказал да напусне. 

По-рано президентът на Украйна заяви, че врагът го е определил като цел номер едно, а семейството му като цел номер две.

Посолството на САЩ в Украйна предупреди американците в страната да намерят най-близкото убежище. "Условията може да се влошат без предупреждение", съобщават те.

Репортажи на базирани в Киев журналисти в социалните медии показват, че по улиците наистина са избухнали боеве. Мнозина описват силни трясъци и стрелба много по-близо до центъра на града.

Съобщава се за над 50 експлозии и стрелба с тежки картечници са съобщени в столицата.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов обаче каза, че армията "контролира" ситуацията в Киев. По думите му войските възпират руските сили, използвайки всички налични средства. 

Междувременно въоръжените сили на Украйна добавиха, че нейните войски са свалили редица руски "вражески цели“ през деня и също така са спрели руските войски да превземат някои от градовете на Украйна.

Помощните агенции на ООН прогнозират, че до пет милиона украинци могат да избягат в околните страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във