Банкеръ Daily

Свят

Зеленски може да отиде в ООН в Ню Йорк другия месец

Дипломати полагат основите за евентуална визита на украинския президент Володимир Зеленски на Общополитическите дебати на Общото събрание на ООН идния месец в Ню Йорк. Това би била първата визита зад граница на Зеленски от началото на руската инвазия в Украйна, предаде ДПА.

"Подготвени сме за визитата на всякакви официални представители, в това число и на украинския президент", заяви говорителят на украинската мисия към ООН Анатолий Сленко.

Зеленски е един от ораторите в дневния ред на голямата проява, която по традиция се провежда в средата на септември. Сленко подчерта, че това може да се промени, и допълни, че все още е неясно дали пътуването на Зеленски до централата на ООН в Ню Йорк може да се осъществи.

Дипломати предупреждават, че всяко пътуване на украинския президент зад граница може да изложи живота му на риск. Решението в тази насока ще бъде свързано и с развитието на ситуацията в Украйна.

Общополитическите дебати в годишната сесия на Общото събрание на ООН ще започнат на 20 септември. Сред ораторите са президентът на САЩ Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, руският външен министър Сергей Лавров и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във