Банкеръ Daily

Свят

Зеленски лично ще върне Саакашвили в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че лично ще се ангажира да върне в Украйна бившия грузински президент Михаил Саакашвили, който има украински паспорт, а сега е арестуван в Грузия, съобщава Ройтерс.

 Саакашвили, който беше арестуван на 1 октомври, започна гладна стачка и обяви, че е политически затворник в Грузия.  Бившият държавен глава заяви, той сам е отворил вратата на жилището си, когато е дошла полицията, и не е оказал съпротива при ареста. Припомняме, той обяви предварително намерението си да се върне в Грузия за местните избори. Той призова привържениците си да гласуват за опозицията и да излязат на улични протести след днешните местни избори.

"Като президент на Украйна и по силата на моите правомощия се занимавам постоянно с това да връщам в страната украински граждани. Г-н Саакашвили е украински гражданин, така че това се отнася и за него. Със случая на Саакашвили ще се заемат украинското външно министерство и правителството, както и посолството ни в Грузия", каза Зеленски.

Саакашвили, който живее в Украйна и има задочна присъда в Грузия от 2018 г., съобщи, че ще се върне в родината си за местните избори, за да помогне "за спасяването на страната".

Управляващата партия "Грузинска мечта-Демократична Грузия"  като цяло надделя на днешните изборите над опозиционната партия "Единно национално движение" (ЕНД) на експрезидента Саакашвили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във