Банкеръ Daily

Свят

Зеленски готов да легализира медицинската марихуана

Кандидатът за президент на Украйна Володимир Зеленски се обяви за разрешаване на медицинската марихуана. В интервю за "ЗБК-Украйна" политикът също подчерта, че не смята за нужна "пълната легализация" на канабиса.

"Медицинската марихуана - смятам, че е нещо нормално, тя се продава на капки. Аз съм за легализация на капките, да", заяви Зеленски.

Също така кандидат-президентът се обявява за създаването на "украински Лас Вегас". Според него легализацията в един украински град на проституцията и хазартния бизнес ще помогне да бъдат привлечени туристи и ще има положителен ефект върху икономиката на региона.

В момента в Украйна е забранено използването и изследването на марихуаната за медицински цели. През април 2018 г. обаче в Харков бе проведена първата в историята на страната международна медицинска конференция, посветена на тази тема. Американски учени представиха доклади, в които се посочва способността на съдържащия се в растението канадибиол (CBD) оказва положителен ефект при епилепсия и онкологични заболявания.

Според украинското законодателство конопът и неговите производни са опасни психотропни вещества. През март 2019 г. обаче комисията по човешките права към Върховната рада подкрепи петиция за легализация на медицинския канабис. Подписката събра подкрепата на 25 хиляди граждани. Според активистите марихуаната трябва да бъде "извадена от списъка на наркотичните вещества и прекурсорите им".

Временно изпълняващата длъжността министър на здравеопазването на Украйна, американската лекарка Уляна Супрун също подкрепи петицията. По думите й "канабисът помага за облекчаване на страданията на пациентите и нормализира самочувствието". Медицинската употреба на конопът е нормална световна практика, каза още тя.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във