Банкеръ Daily

Свят

Зелените в Германия вкарват трансджендъри в Бундестага

Теса Гансерер и Нике Славик са кандидати от Зелените, които се класираха на трето място в изборите и най-вероятно ще имат решаващ глас за сформирането на бъдещото правителство. 

Двама германски политици от  Зелените - Теса Гансерер и Найк Славик, влязоха в историята, като станаха първите транссексуални жени, спечелили депутатски места на  изборите в Германия, съобщи Ройтерс. 

Парламентарните избори бяха спечелени с малка преднина от Социалдемократическата партия на Германия (СДП). Тя получи 25,7 % от гласовете, според официалните предварителни резултати. Най-големият съперник на СДП - Християндемократическият съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), спечели подкрепата на 24,1% избирателите. Съюз 90/Зелените получи 14,8 % от гласовете, Свободната демократична партия (FDP) 11,5 %, а популистката Алтернатива за Германия 10,3 %.

Теса Гансерер и Найк Славик са кандидати от Зелените, които се класираха на трето място в изборите и най-вероятно ще имат решаващ глас за сформирането на бъдещото правителство. 

44-годишният Гансерер  коментира, че резултатите са символ на отворено и толерантно общество. Начело на списъка с неговите приоритет е по-лесна процедура за признаване на пола в документите за самоличност.

Гансерер, който има двама сина, също иска законодателни промени, които да позволят на хомосексуалните да осиновяват деца.

Олаф Шолц, кандидатът за канцлер на германските социалдемократи, заяви в понеделник, че е получил мандат да води следващото правителство. Той заяви, че ще се опита да сформира коалиция със Зелените и Свободните демократи.

Шолц, посрещнат с аплодисменти в партийната централа в Берлин и букет от червени и бели цветя, подчерта, че избирателите ясно са показали на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, че е дошло време да отидат в опозиция след 16 години на власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във