Банкеръ Daily

Свят

"Зелените" в Австрия одобриха коалицията с консерваторите на Себастиан Курц

Сградата на Австрийския парламент в столицата Виена

"Зелените" в Австрия ще участват в коалиционното споразумение с консерваторите на Себастиан Курц. Членовете на партията одобриха с голямо мнозинство на партиен конгрес това предложение на ръководството си, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес. А това означава, че Себастиан Курц би могъл отново да стане канцлер на Австрия. "Зелените" пък за пръв път в историята си могат да влязат в управлението на тази малка, но с голямо геополитическо значение, централноевропейската страна.

На партийния конгрес на "Зелените" в Залцбург коалиционното споразумение е подкрепено от 93.2% от присъствалите 264 делегати.

В наши дни Австрия е парламентарна представителна демокрация, състояща се от девет отделни провинции. Столица и най-голям град е Виена (1.6 милиона жители). Икономически страната е сред най-добре развитите в света. Австрия поддържа висок жизнен стандарт, а средната продължителност на живота е 77 години за мъжете и 83 години за жените.

Австрия е член на Съвета на Европа (1956 г.) и на Европейския съюз от 1995-а. През 1995 г. страната става част от Шенгенското пространство, а през 1999 г. приема еврото като официална валута.

Австрия е федерална полупрезидентска република начело с президент, който се избира пряко от народа за шест години. Парламентът, който се намира във Виена, е двукамарен - състои се от Национален съвет (183 депутати, избирани за пет години) и Федерален съвет (63 депутата, избирани за четири години).

Начело на правителството стои федерален канцлер, който се посочва от действащия президент. Федералното правителство е зависимо от доверието на парламента. Парламентът може да бъде разпуснат или чрез президентски декрет, или чрез вот на недоверие в долната камара (Nationalrat). За да има правото една политическа партия да влезе в Парламента, тя трябва да е получила одобрението на най-малко 4% от действителните гласове на вота. Гласуването за президент и за парламент е било задължително до 1982 г., но след редица законови промени това задължение официално отпада през 2004 година. От 2007 г. насам всички граждани на Република Австрия, навършили 16 години, имат право да гласуват.

Страната е обявена за парламентарна демократично-федерална република през 1920 г. с приемането на Федералната конституция на Австрия. Политическата система на Втората република е базирана на тази конституция, която първоначално е била в сила от 1920 до 1929 г. и повторно е приета на 1 май 1945 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във