Банкеръ Daily

Свят

Зелените ще представят резултатите от допитването за коалицията в Германия

Аналена Бербок - съпредседател на Зелените в Германия.

Очаква се Зелената партия да представи резултатите от вътрешнопартийното допитване за подписването на споразумение за създаване на управляваща коалиция в Германия със Социалдемократическата партия на Германия и Свободната демократическа партия. 

Припомняме, че вчера делегатите на федералния конгрес на Свободната демократическа партия на Германии дадоха "зелена светлина" за създаване на управляваща коалиция със Социалдемократическата партия на Германия и "зелените". Коалиционният договор беше подкрепен от 92%, или 535 от присъствалите 580 делегати на конгреса.

В събота споразумението беше вече подкрепено от Социалдемократическата партия на Германия.

Както се очаква, на 7 декември договорът ще бъде скрепен и с подписите на партийните лидери, а на 8 декември Олаф Шолц ще бъде избран за новия канцлер на Германия. В същия ден президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер ще назначи членовете на правителството. Свободната демократическа партия ще получи в новия кабинет четири места - в министерствата на финансите, на правосъдието, на транспорта и цифровизацията, а също така и на образованието и научните изследвания.

С това 16-годишната ера на управлението на Ангела Меркел официално ще завърши. До 8 декември тя ще изпълнява задълженията на канцлер на Германия. Коалиционните преговори между социалдемократите, "зелените" и либералите за сформиране на новото правителство започнаха на 21 октомври.

На проведине на 26 септември парламентарни избори победи СДПГ, която получи 25.7% от гласовете. Консервативният блок Христиан-демократически и Христиан-социален съюз набраха само 24.1%, което е най-лошият им резултат в неговата  история. Свободната демократическа партия получила 11.5% от гласовете, а "Съюз-90"/"Зелени" - 14.8 процента. Дяснопопулистската "Алтернатива за Германия" взе 10.3%, а в Бундестага влезе и Лявата партия с 4.9% от гласовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във