Банкеръ Daily

Свят

"Зелените" не смятат да се намесват в сертификацията на "Северен поток - 2"

Претендентът за поста на председател на германската партия "Съюз-90"/"зелени" Омид Нурипур е заявил, че зависимостта на Германия от руския природен газ е проблем, но без газ от Русия страната му няма да може да покрие потребностите си от енергоресурси.

"Ние няма да можем да покрием без газ от Русия нашите днешни потребности, това е истината. Енергийното партньорство с Русия продължава от времето на Съветския съюз, от 1971 година. То винаги е било стабилно, докато наскоро доставките на природен  газ не започнаха да се задържат и политизират. Това е сегашният проблем", твърди Нурипур в интервю за списание Der Spiegel.

Политикът смята, че "зависимостта от руския газ е проблем, който са усилили предходните правителства на Германия, в частност и с тръбопровода "Северен поток - 2". В същото време той заявява, че "е много сложно да се възпрепятства проектът сега". "Ние винаги сме смятали тръбопровода за грешка, но ние не може политически да се намесваме в процедурата по издаване на разрешение и да нарушаваме законодателството", е казал претендент на поста на председател на "зелените".

Той отбелязва, че "зелените" не могат да носят отговорност за "взети в миналато грешни решения от други". "Ние не сме управлявали от 16 години. Ние не можем да поправим всичко, което по-рано е станало не както трябва, но нещо все пак можем", смята политикът.

От "Съюз-90"/"зелени" допускат както отслабване, така и засилване на санкците срещу Русия

Претендент за постта на председател на германската партия "Съюз-90"/"зелени" Омид Нурипур смята, че е възможно както отслабване на антируските санкции, така и тяхното засилване. 

Нурипур нарича "много тревожно" струпването на руски военни сили на границата с Украйна. "Сега удари час за дипломация", казва политикът. "Никой не иска нови санкции срещу Русия, но те може да станат необходими", предупреждава той. "Те трябва да бъдат отслабени, ако Русия отиде към отстъпки, или пък засилени, ако Русия изостри ситуацията", отбелязва Нурипур.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във