Банкеръ Daily

Свят

Зелените, крайнолевите и крайнодесните няма да подкрепят Фон дер Лайен

Групите в Европейския парламент изразиха днес становищата си по предложението Урсула фон дер Лайен да оглави Европейската комисия. Изказванията показаха, че Европейската народна партия (ЕНП) ще подкрепи Лайен, социалистите и бившите либерали са по-скоро склонни да гласуват "за", а Зелените, крайната левица и крайната десница изглежда ще бъдат против.

ЕНП посочи, че Европа сега трябва да бъде стабилна и изрази надеждата Лайен да получи подкрепа. От тази парламентарна група отбелязаха, че са подкрепили социалиста Давид Сасоли за председател на Европейския парламент.

Социалистите и демократите посочиха, че са проевропейци и ще проявят отговорност. Без да изразяват ясна подкрепа, социалистите заявиха, че не желаят институционална криза.

Групата "Обнови Европа" изрази готовност да подкрепи Лайен, като отбеляза, че на плещите на Европарламеента никога досега не е тежала толкова голяма отговорност.

Зелените, които вече обявиха, че не подкрепят Лайен, поздравиха нейната решимост да осигури равно представителство на жените и мъжете в ЕК, за намаляването на замърсяването, за европейски фонд за безработица. 

Групата "Идентичност и демокрация" заяви, че "трябва внимателно да прецени", както и че Лайен "не отговаря на изискванията за длъжността". Според тази група Лайен е дала "празни и неясни" обещания, няма убедително виждане за Европа, представила се е "неубедително".

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) коментираха, че Лайен не дава яснота за намеренията си в областта на върховенството на закона и не уточнява как да бъдат постигнати целите за опазването на природата. ЕКР съобщиха, че ще решат следобед как да гласуват.

Европейската обединена левица откри несъвместимост между собствените си виждания и предложенията на Лайен. Левите настояха за данъчна справедливост и парите за превъоръжаване да се използват за образование. Те заявиха, че няма да подкрепят Лайен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във