Банкеръ Daily

Свят

"Зелените" искат четирима еврокомисари, за да работят с Фон дер Лайен

Филип Ламбертс

Филип Ламбертс, съпредседател на групата на "Зелените" в Европейския парламент, поиска четири комисарски места за еколозите в екипа на бъдещия председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен като предварително условие да сътрудничат с нея, предаде Франс прес.

"Не трябва да разчитат на "Зелените" за гарантиране на мнозинство в парламента, ако не сме в Еврокомисията. Щом ни искат - плащат", заяви на брифинг с журналисти Ламбертс.

Предвид представянето на "Зелените" на европейските избори на 26 май това прави четирима комисари, изчисли той.

Белгийският еколог изрази "раздразнение" от отношението на френския президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел, които според него смятат, че един еврокомисар от редиците на "Зелените" е достатъчен в бъдещия екип на Фон дер Лайен.

В началото на месеца председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова "Зелените" да бъдат включени в разпределянето на висшите европейски постове, което в крайна сметка не стана въпреки напредъка им на изборите.

Урсула фон дер Лайен беше избрана снощи с едва девет гласа над необходимото мнозинство от 374 гласа. Въпреки че не гласуваха за нея, "Зелените" я поздравиха и й предложиха сътрудничеството си.

"Проевропейското й послание се приема радушно. "Зелените" бяха избрани въз основа на програма за промяна и ние продължаваме да спазваме този ангажимент. Във всяко отношение, в което председателката на Комисията иска да бъде съюзник в името на тази цел, вратата ни ще е остане отворена и сме готови да работим активно с новата Комисия", посочиха в изявление "Зелените".

До встъпването си в длъжност на 1 ноември Фон дер Лайен трябва да състави нова Комисия, включваща по един комисар от всяка страна членка - общо 27 заедно с председателката, ако Великобритания напусне ЕС в обявени срок 31 октомври.

Комисарите биват предложени от правителството на страната си. Тъй като нито едно от правителствата не се ръководи от "Зелени", такъв представител могат да излъчат само страни с коалиционно правителство с участието на екологични партии.

Една от тези страни е Дания, но постът там вече е попълнен от либералката Маргрете Вестагер, която ще бъде заместник-председател на ЕК. Правителството на Люксембург се договори да бъде представлявано в Еврокомисията от социалдемократ.

"Зелените" са част от правителството в още две страни - Швеция и Финландия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във