Банкеръ Daily

Свят

Зелената енергия изпревари въглищата като основен енергиен източник в Германия

Възобновяемите енергийни източници за първи път изпревариха въглищата като основен източник на енергия за Германия през 2018 година, съобщава "Ройтерс".

Делът на възобновяемите източници е около 40% от производството на електроенергия. Делът на енергията, произведена от въглищни централи, е 38 на сто. 

Най-голямата икономика в Европа има за цел възобновяемите енергийни източници да осигуряват 65% от енергията й до 2030 година.

Берлин си е поставил задачата до 2022 г. да изостави ядрената енергия и разработва планове за дългосрочно спиране на въглищните централи.

Изследването на организацията на приложните науки "Фраунхофер" показва, че производството от слънчеви, вятърни и водноелектрически централи е нараснало с 4.3% през миналата година.

Очакванията са през 2019 г. делът на енергията от възобновяемите източници да се увеличи над 40 на сто. "Няма да паднем под 40% през 2019 г., защото се изграждат повече инсталации за възобновяеми източници, а климатичните условия няма да се променят драстично", прогнозират експертите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във