Банкеръ Daily

Свят

Зеехофер заплаши Меркел с оставка заради мигрантите

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер е предложил да подаде оставка като министър и като председател на своя Християнсоциален съюз (ХСС). Това съобщиха осведомителните агенции, като се позоваха на партийни източници.    

Според тях това е станало снощи на закрито заседание на ръководството на ХСС. Зеехофер не е предприел официални действия по оставките, като някои членове на партията го убеждавали да се откаже. 

Председателят на парламентарната група на Християнсоциалния съюз (ХСС) заяви тази нощ, че не може да приеме предложението на лидера на партията Хорст Зеехофер да се оттегли от поста си на министър на вътрешните работи и от ръководния пост в партията, предаде ДПА.

"Това е решение, което не мога да приема", каза Александер Добринт, цитиран от участници от снощното заседание на ръководството на ХСС. Преди това източници от същото заседание казаха, че Зеехофер, който е в остър спор с канцлера Ангела Меркел по миграционната политика, бил обявил намеренията си да напусне правителствения и партийния пост. 

Зеехофер оказва натиск на канцлера Ангела Меркел да втвърди имиграционната си политика, припомниха агенциите. 

По-рано вчера бе съобщено, че Меркел е получила подкрепата на ръководството на своя Християдемократически съюз в спора си със Зеехофер и за споразумението за миграцията, постигнато с лидерите от ЕС тази седмица.  

Десноцентристките ХДС и баварската ХСС са по отдавнашна традиция партньори. Понастоящем те участват в правителствена коалиция заедно с Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Вчера многотиражният вестник "Билд" написа, че ако Меркел бъде свалена от канцлерския пост, социалдемократите ще разтурят коалицията и ще предизвикат нови избори. 

Ройтерс коментира, че вариантът с оттегляне на Зеехофер прави още по-несигурно бъдещето на коалицията около Меркел. Политическата криза в Германия е поредният признак на засилващото се разделение в Европейския съюз по въпроса дали границите на съюза да останат отворени за мигранти, или да бъде ограничено тяхното влизане в блока, посочи агенцията.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във