Банкеръ Daily

Свят

Зеехофер няма да отстъпи пред Меркел за мигрантите

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер е непоколебим с идеите си за миграционната политика във федералната република. По всичко изглежда Зеехофер няма да отстъпи в спора си с канцлера Ангела Меркел. Това става ясно от негово интервю за в. "Зюддойче цайтунг".

Вътрешният министър категорично подчертава, че е решен да започне да връща на границата мигранти, регистрирани в друга държава от ЕС, освен ако бъде намерено друго приемливо решение.

Зеехофер споделя очакванията си, че Меркел няма да използва политическата си власт, за да наложи вето на плановете му.

"Няма да позволим това да се случи", добавя той, изтъквайки, че канцлерката е направила голям въпрос от нещо дребно.

Търканията между двамата лидери на посестримите партии ХДС и ХСС започна в началото на седмицата. Според политическите анализатори този спор поставя под въпрос бъдещето на управляващата коалиция. Зеехофер постави ултиматум на Меркел - до две седмици да се справи с миграционните проблеми на ниво ЕС.

В неделя осем държави, сред които и България, ще обсъдят темата на минисреща в Брюксел. През следващата седмица се събират държавните ръководили на ЕС. Срещата на върха ще бъде доминирана от политиките за миграцията. 

"Ако срещата на върха на ЕС не донесе ефективни решения, вече регистрираните в друга страна от ЕС мигранти ще бъдат връщани", заяви председателят на ХСС, подчертавайки обаче, че никога не бил предлагал пълно затваряне на границата.

Австрийският министър на културата Гернот Блюмел поиска "затягане на граничния контрол в ЕС и изграждане на приемни центрове извън Европа". Според австриеца "не всеки, който се качи на плавателен съд в северна Африка, трябва да получава автоматично "билет за Европа", каза министърът.  

За затваряне на външните граници на ЕС се обяви и България. Това официалната позиция на българското правителство за предстоящия Европейски съвет. Премиерът Бойко Борисов сподели вижданията си пред Народното събрание в петък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във