Банкеръ Daily

Свят

Здравните власти предлагат пълно затваряне на Атина

Атина

Гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикилиас предлага пълно затваряне на столицата Атина заради скока на случаите на коронавирус, предаде телевизия Скай.

"Гърция навлиза в третата вълна на пандемията, което прави локдауна в област Атика неизбежен. Данните от последните дни не оставят поле за съмнение. На 6 февруари интубираните са били 231, на 7 февруари - 245, на 8 февруари - 260, т.е. 15 отгоре на ден, от които 10 в Атика, което означава, че за един ден напълваме едно спешно отделение", обясни Кикилиас.

В понеделник в Гърция бяха установени 638 нови случая на коронавирус, а починалите бяха 25.

Междувременно страната е разтърсена от скандал. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис бе хванат да нарушава правилата, наложени заради пандемията. Той бе заснет във видеоклип на обяд с десетки хора. Този ход предизвика бурни реакции в страната, където се прилагат най-строгите правила, близки до пълно блокиране.

Видеото, на което се вижда как Мицотакис обядва с около 40 души на остров Икария, където той беше на посещение през уикенда, предизвика гняв в социалните медии. Сцената се разиграва в резиденцията на местния депутат от Нова демокрация Христодулос Стефанадис, където Мистатакис бе поканен за обяд, след като посети центъра за ваксинация на острова.

Същия ден правителството наложи по-строги мерки за блокиране и вечерен час, който започва от 18:00 ч., принуждавайки гръцките граждани да останат вкъщи, за да избегнат трета вълна от пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във