Банкеръ Daily

Свят

ZDF: „България: бедна, но секси - и корумпирана"

По повод началото на първото Българско председателство на Съвета през януари 2018 г. европейските медии публикуваха анализи и коментари за състоянието на икономиката, политиката и ценностната система на българите. Ето обзор от различни германски медии на Дойче веле: 

Репортажът на Втора германска телевизия ZDF носи многозначителното заглавие „България: бедна, но секси – и корумпирана". По повод старта на българското европредседателство авторите посочват, че „така наречената бедняшка колиба на Европа много би искала да се отърве от тази титла, обаче големият ѝ проблем си остава корупцията".

По-нататък в репортажа става дума за София: „Модерни магазини, ресторанти и бутици, много млади хора, приповдигнато настроение. Жизненият стандарт поне в големите градове през последното десетилетие видимо се е повишил. IT-браншът, текстилната индустрия и други отрасли изведнъж откриха България като страна с високо квалифицирана, но същевременно и евтина работна ръка. Магистралите, железопътните линии и метрото също свидетелстват за напредък, финансиран най-вече с помощи от ЕС. (…)  Но в лекарския кабинет, в училище или в рамките на трудовия живот, примерно при раздаването на големи държавни поръчки: навсякъде трябва да вадиш портфейла и да даваш подкуп. В тази балканска страна нещата не стават другояче."

Австрийският „Винер Цайтунг" също смята, че европредседателството трябва да помогне на България да се отърве от имиджа си на най-бедната и корумпирана страна в ЕС. А германският „Зюддойче Цайтунг” извежда в подзаглавие: „Не е баш страна за пример, но затова пък е ангажиран член на ЕС." Друг голям германски вестник, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, публикува обширен анализ от балканския си кореспондент и отличен познавач на България Михаел Мартенс, в който между другото четем:

„Младите българи имат твърде реалистична, а понякога дори прекалено самокритична оценка за себе си и за своята държава. Мнозинството българи имат доверие в ЕС – и нямат доверие на правителството, на местните власти и на парламента в София. След като през 2007 година страната се присъедини към ЕС, някои българи дори започнаха да гледат по-скептично на Евросъюза: Един клуб, който приема България за свой член, едва ли е толкова за хвалене…"

Facebook logo
Бъдете с нас и във