Банкеръ Daily

Свят

Завършването на "Северен поток - 2" зависи само от скоростта на поставяне на тръбите

Завършването на "Северен поток - 2" зависи само от скоростта на поставяне на тръбите. Всички разрешения от регулаторите са налице, отбелязва министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер.

"Аз не съм инженер, а политик. Проблемите, които има сега, не са заради липсата на разрешения", казва той. "Недостроеният участък е съвсем малък, и завършването на проекта зависит от това, колко бързо ще вървят работите по поставяне на тръбите". Но министърът е отказал да направи конкретна прогноза.

За пореден път министърът на икономиката напомня за позицията на официален Берлин: "Северен поток - 2" е икономически проект, но ролята на Украйна като транзитьор на природен газ в бъдеще трябва да се запази.

Алтмайер също така е отбелязал, че до окончателния преход към възобновяеми енергоносители, Германия вероятно, ще има нужда от повече природен газ, отколкото сега. Министърът е отбелязал и факта, че Москва винаги е била надежден доставчик на този вид суровина. "Аз зная, че още години напред ще имаме нужда от природен газ. А, вероятно, даже и повече, тъй като ние се отказваме от от атомната енергетика и не можем рентабилно да обслужваме въглищните електроцентрали", казва министърът.

По неговите думи, даже след като Германия окончателно се откаже от изкопаемите източници на енергия, тя така или иначе ще се нуждае от "зелен" водород. Алтмайер отбелязва, че съществуващата сега газотранспортна мрежа ще може да се използва за доставки на такъв водород. 

Той напомня, че през последните години в отношенията между Русия и Запада има разногласия, посочвайки ситуацията в Украйна, в Сирия, а също така въпросите, свъзани с правата на човека. Заради това в страните от ЕС се е появила неувереност във връзка с проекта "Северен поток-2". "Това недоверие трябва да се разсее",  казва министър Алтмайер. Енергийните отношения между Берлин и Москва "вече 40 години са надеждни и никога върху тях не са оказвали въздействие политическите проблеми", добавя Алтмайер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във