Банкеръ Daily

Свят

Завърши укрепването на конструкцията на парижката катедрала Нотр Дам

Работата по укрепването на конструкцията на парижката катедрала Нотр Дам и осигуряването на нейната сигурност е завършена в съответствие с разработения график. Реставрацията на катедралата се налага, тъй като тя силно пострада по време на пожара през април 2019 година. 

Вечерта на 15 април, по време на строителни дейности при мащабна реставрация, избухва голям пожар, обхванал целия покрив и шпила. Пожарът горя около 15 часа и унищожи целия покрив, но пожарникарите спасяват двете кули на фасадата. Заради реставрацията голяма част от експонатите са били изнесени и така не са пострадали.

Работата по реставрацията започна още на 16 април. Първите реставрационни работи сега ще започнат още през тази зима.

Съгласно информация от Agence France-Presse, в близко време ще бъде обявен търг за избор на компании, които ще участват в работите  по реставрацията на катедралата и почистването на нейните стени и пода. През март тази година стана известно, че архитектите вече са избрали около хиляда вековни дъбови дървета във френските гори, за да възстановят кулата на Нотр Дам. Специалистите смятат да започнат неговата реконструкция през осента на 2022 година.

Президентът на Франция Еманюел Макрон се разпореди за приключване на реставрирането на Нотр Дам в петгодишен срок. Но, проучвайки щетите, в следващите месеци много специалисти заявиха, че да се постигне това в този кратък срок е невъзможно. По-реалистичният срок за пълното възстановяване на катедралата, според повечето анализи, е че то може да отнеме  15-20 години.

След две години  „Парижката Света Богородица“ (Notre-Dame de Paris),ще стане на 860 години. Първият камък за нейното построяване е поставен през 1163 година при епископ Морис дьо Сюли, инициатор за построяването на катедралата.

„Парижката Света Богородица“ е един от най-известните символи на Париж и френската нация. През 1805 г. получава почетен статут на малка базилика. Приблизително 12-13 милиона туристи я посещават годишно, което я прави най-посещаваният паметник в Париж. Катедралата е обявена за исторически паметник и е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1991 година.

Средновековната католическа катедрала в Париж  носи името на Дева Мария и е считана от мнозина за един от най-добрите примери на френската готическа архитектура. Отличава се с новаторски нервюрен кръстат свод, огромни цветни розетни прозорци, натурализъм и изобилие на скулптурна украса на фасадата, смятана за една от най-красивите.

Популярността на католическата катедрала разцъфтява скоро след публикуването през 1831 г. на романа "Парижката Света Богородица" на Виктор Юго. Това довежда до разработването на  проект за реставрация между 1844 и 1864 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във