Банкеръ Weekly

Свят

Завещанието на Ван Ромпой

Херман Ван Ромпой (в ляво) поздравява наследника си Доналд Туск

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой предлага на приемника си Доналд Туск три водещи принципа в работата му: да говори истината, да твори надежда и да възстанови доверието - между държавите, институциите и политиците. Ван Ромпой се оттегля от поста си на 1 декември и слага край на политическата си кариера. Той ще започне да преподава в Европейския колеж (на английски) и в белгийския университет в Лувен-ла-Ньов (на френски).

В реч в Института за политически науки (Sciences Po) в Париж, която някои определиха като прощална, Ван Ромпой призова Франция да върне доверието в способностите си и да преведе Европа в следващата ера. По думите му "без Великобритания Европа ще бъде ранена и дори ампутирана, така че трябва да се направи всичко възможно това да не се случи, но тя ще оцелее, докато без Франция европейската идея ще умре".

През петте години на кормилото на Европейския съвет кроткият бивш премиер на Белгия успя да запази целостта на Европейския съюз въпреки множеството препятствия - от кризата в еврозоната до битката за мир в Украйна. Назначението на Ван Ромпой в края на 2009-а потресе много европейци, които се надяваха съветът да бъде ръководен от някой "Блеър". Изборът му обаче демонстрира нежеланието на ЕС да избере за председател елитен политик, който би могъл да се договаря на четири очи с другите световни лидери. Докато по-ниският ранг на Ван Ромпой бе гаранция, че той по-скоро ще търси консенсус.

В началото на мандата си белгиецът изложи визията си, че "няма реалистична политика без идеалистична политика". Макар че по време на управлението си той по-скоро заложи на реализма. А преди да слезе от сцената, подчерта, че усилията му да постига консенсус са дали плодове, особено в кризисни моменти. Ван Ромпой посочи, че ЕС се е превърнал по-скоро във вдъхновение за разочарованите, а не в надежда. Европейците са разбрали, че глобализацията е предложила нова реалност - нова Европа в нов свят. По отношение на опасността от популизма, засилван от чувство на тревога и страх, Ван Ромпой смята, че той се подхранва от илюзията, че затварянето на границите ще спре хода на историята. Според него не бива да се обвинява глобализацията, а липсата на навременни реформи. 

През следващите пет години наследникът на Ван Ромпой - Доналд Туск, ще получи шанс да разреши кризата в еврозоната и въоръжения конфликт в Украйна. Засега обаче 57-годишният бивш премиер на Полша оправя по-дребни проблеми. Той си търси апартамент в Брюксел и дори бил харесал един в дипломатическия квартал на белгийската столица. Това занимание със сигурност ще приключи успешно, защото ЕС осигурява на председателя на Европейския съвет по 3800 евро на месец за жилищен наем. Преди да седне в креслото на Ван Ромпой на 1 декември, Туск искал да изкара и езиков курс в Малта. Защото въпреки че английският му бил добър, се нуждаел от усъвършенстване. Полякът обаче нямал време за пътувания, така че се наложило частен учител да ходи в премиерската резиденция във Варшава, където от седмици бившият министър председател опаковал книгите си, опразвал гардеробите и чистел костюмите си.

Туск е първият председател на Европейския съвет от Източна Европа и мнозина се надяват, че след почти два мандата като лидер на 39 милиона поляци той ще е точният човек за решаване на проблемите с Русия. Според Ян Кжищов Биелецки - един от ключовите съветници на Туск, "председателският офис в Брюксел черпи сила от умението на онези, които го обитават". Биелецки посочва, че трикът е да се тушира конфликтът на интереси на 28-те глави на правителства и държави и след това да се предложи точният компромис в точния момент. Тази роля подхожда на политическия стил на Туск, доколкото той е излят от същата политическа форма като германския канцлер Ангела Меркел. Полякът е с проевропейска ориентация, прагматична и консенсусна личност е с тънък усет за евентуални мнозинства и политическа нестабилност. Миналото го е научило да се отнася скептично към грандиозните идеологии и точно това го прави идеалния посредник.

Като премиер на Полша Туск успя да защити страната си от последствията на финансовата криза и да я превърне в уважаван партньор в ЕС. Той взема решение само когато е убеден, че ще получи подкрепа с мнозинство - политически стил, който се изисква за новата му позиция.

Туск смята, че кризата в Украйна ще е "ключов въпрос" по време на мандата му като председател на Европейския съвет, както и на първата среща на върха на ЕС под негово ръководство през декември. Най-важният му проект пък е планът за "енергиен НАТО", според който ЕС и други държави ще създадат съюз за снабдяване с газ и за оказване на взаимна помощ. Което ще означава, че Москва няма да може вече да разделя общността, като затваря кранчетата на някои страни. Защото, както обобщава Биелецки, "без солидарност няма свобода - нещо, което поляците вече са научили".

Facebook logo
Бъдете с нас и във