Банкеръ Daily

Свят

Затвориха Божи гроб заради данъци

Храмът "Възкресение Христово" в Йерусалим, където според традицията е бил погребан Исус Христос, все още бе затворен днес за втори пореден ден, като извънредна мярка в знак на протест срещу нови данъци и законопроект на израелските власти.

Няма яснота докога ще остане затворена една от най-големите светини на християните. Това зависи от ръководителите на християнските църкви в Йерусалим, посочиха християнски духовници, цитирани от агенция Франс прес.

Храмът на Божи гроб бе затворен в неделя по пладне. Игумен Никон, секретар на руската духовна мисия в Ерусалим, съобщи за ТАСС, че става дума за едночасова протестна мярка.

Франс прес обаче предаде, че висшите духовници от Гръцката православна, Арменската апостолическа и Католическата църква са взели безпрецедентното според тях решение да затворят вратите на църквата до ново нареждане.

Те критикуват обявеното преди няколко седмици решение на градските власти в Йерусалим да обложат с данък църковните имоти, които не се използват като култови сгради или за религиозно обучение, а за дейности с търговски характер, пораждащи приходи - примерно от наеми.

Духовниците протестират освен това срещу израелски законопроект, който според тях накърнява правата им върху имоти в Ерусалим. Според църквите, ако проектът бъде одобрен, това ще отвори път към изземане на църковните земи и действията на израелските власти целят да бъде отслабено християнското присъствие в Йерусалим.

Храмът "Възкресение Христово" е в Източен Ерусалим - палестинската част на града, анексиран от Израел. Международната общност смята тази анексия за незаконна, напомня АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във