Банкеръ Daily

Свят

Затвор за родителите в Гърция, които не пускат децата на училище

С до две години затвор са заплашени родители в Гърция, които отказват да пуснат децата си на училище заради несъгласие с наложените здравни протоколи, свързани с КОВИД-19, съобщава гръцкият вестник "Етнос". 

Правителството готви законова промяна, която предвижда затвор и последствия по отношение на родителските права на гражданите. Заявката идва от министъра на образованието Ники Керамеос.

Според изданието в някои райони на страната има много случаи родители да отказват децата им да посещават училище. Част от учениците отсъстват прекалено дълго от учебни занятия и са застрашени да загубят годината.

Учебната година в Гърция започна през септември с въвеждане на задължителни протоколи, които имат за цел да ограничат разпространението на пандемията.

Според правилата учениците, учителите и непедагогическият персонал, които не са ваксинирани, трябва да правят домашни тестове два пъти в седмицата. Резултатите се въвеждат в специална платформа, която издава на учениците карта. С тази карта те ходят на училище.

В началото на въвеждането на новите изисквания имаше родители, които отказваха децата им да бъдат тествани и да носят маски. Имаше протести пред някои училища и внесени жалби срещу учители и директори.

В такава ситуация училището първо се свързва с родителите. Ако не получи отговор, информира дирекцията по образование. Следва информиране на прокуратурата и социалните служби.

Прокуратурата трябва да разследва сигнала като в някои случаи може да се стигне до отнемане на родителските права.

В сегашната процедура обаче не се предвижда наказателно преследване за родителите, които спират децата си от училище. От министерството на образованието планират в сътрудничество с правосъдното министерство да отстранят този пропуск, в резултат на което родителите ще носят наказателна отговорност.

В същото време социологическо проучване показва, че голяма част от гръцките граждани подкрепят въвеждането на задължителна ваксинация, пише в. "Катимерини". 66 процента от участвалите в анкета на "Пулс" се обявяват за задължителна ваксинация на определени професионални групи. Голям е делът на тези, които споделят, че вече са се ваксинирали или планират да го направят. Половината от анкетираните искат по-строги мерки за неваксинираните.

Целта на гръцкото правителство е да постигне 80 на сто ваксинационно покритие за населението си, пише гръцкият вестник "Прото тема", като цитира изказване на премиера Кириакос Мицотакис в интервю за "Вашингтон поуст".

Управляващите категорично отхвърлят възможността за налагане на локдаун, посочва още изданието. Вчера говорителят на правителството Янис Иконому отново подчерта, че се полагат усилия за увеличаване на броя на ваксинираните както с първа, така и с трета доза, подкрепа на здравната система и засилване на контрола по изпълнението на мерките, които Атина наложи за неваксинираните си граждани.

Вчера в страната бяха регистрирани под 7000 новозаразени и 78 смъртни случаи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във