Банкеръ Daily

Свят

Затварят частично Австрия от утре за четири седмици

Австрийският парламент даде одобрението си Австрия да бъде частично затворена от вторник за четири седмици заради коронавируса, предаде ДПА.
Новите мерки, обявени от канцлера Себастиан Курц през уикенда и одобрени от основната комисия на парламента, ще останат в сила до 30 ноември.
Вечерният час от 20 до 6 ч. ще трябва да получава ново одобрение от парламента на всеки десет дни.

Според новите правила културните институции и увеселителните заведения ще трябва да затворят и се забраняват всички прояви със събиране на хора, с изключение на погребенията. Затварят се и хотелите и ресторантите, но ще могат да се изпълняват поръчки за вкъщи.

На спортните събития няма да има публика, а любителски спорт ще може да се практикува само навън. Контактните спортове няма да бъдат позволени.

Магазини за стоки на дребно и доставчици на услуги като фризьорите ще могат да продължат да работят.

Повечето училища остават отворени, но по-големите ученици и студентите ще учат у дома, а посещенията в болниците и домовете за възрастни се ограничават.

Супермаркетите във Франция ще затворят щандовете си за стоки, които не са от първа необходимост, съобщи премиерът Жан Кастекс, след протести на кметове, според които затварянето на страната поставя в неравностойно положение търговците на дребно.

Не е време сега да връщаме назад мерки, които вече са обявени, заяви снощи Кастекс пред телевизия ТФ1.

От петък Франция беше затворена за втори път тази година заради коронавируса. Принудени да затворят бяха само магазините, които не продават стоки от първа необходимост като книжарниците и магазините за дрехи.

За последното денонощие случаите на коронавирус във Франция се увеличиха с 46 290 при 35 641 предишния ден и така станаха общо над 1,4 милиона от началото на пандемията. За последните 24 часа са починали още 231 души от Ковид-19, с което общият брой на смъртните случаи става 37 019. Увеличава се и броят на хората в интензивни отделения.

В Германия от днес влизат в сила нови карантинни мерки, които обаче ще бъдат по-меки от тези през пролетта, припомня ТАСС. Те бяха договорени на 28 ноември между федералното правителство и правителствата на отделните провинции.

Мерките се въвеждат най-малко за месец - до края на ноември, но може да бъдат продължени или затегнати в зависимост от ситуацията с пандемията. Те предвиждат ресторантите, баровете и другите гастрономически заведения да затворят. Ще им бъде разрешено да продават храна и напитки за вкъщи. Спират работа фитнес клубовете, салоните за татуировки, басейните, козметичните салони и масажните студия, театрите, кината и концертните зали. Всички мачове от футболната Бундеслига ще се играят през ноември без зрители.

Американският център за контрол и превенция на болестите съобщи, че за последното денонощие новите случаи на коронавирус са 80 932, с което общият брой в САЩ от началото на пандемията става 9 105 230. Починалите за последните 24 часа се увеличават с 823, до 229 932.

Facebook logo
Бъдете с нас и във