Банкеръ Daily

Свят

Защо Уолстрийт толерира Сандърс... засега

Бърни Сандърс

Съкрушителната победа на Бърни Сандърс на първичните изори в Невада на 22 февруари го очерта като ясен фаворит за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ и придаде на кампанията му аура на неизбежност. Това пък предизвика нова вълна от паника в някои кръгове сред демократите, тъй като кампаниите на по-умерените кандидати се препират кой от тях да напусне състезанието и се терзаят, че вече никой не може да спре Сандърс, пише "Блумбърг".

Сандърс има редица силни страни: ясно послание, верни последователи, умение да набира средства от поддръжниците си. Той обаче е облагодетелстван и от това, че не е атакуван от групите, на чиито интереси се противопоставя. Най-очевидният опонент на Сандърс в света са финансовите среди. На Уолстрийт обаче на практика досега не е имало тревога от възхода на Сандърс, така че той никога

не е бил изправен пред атаки

като тези срещу Елизабет Уорън, когато за малко поведе в анкетите миналата есен.

За това си има причина.

"Точно сега те не вярват, че той може да спечели – коментира Джим Бианко, основател на фондацията Bianco Research. – Смятат, че той е американската версия на Джереми Корбин".

Добра илюстрация за борсовите нагласи спрямо Сандърс са прогнозните пазари, които често са добър показател за колективните чувства на Уолстрийт по обществените въпроси. Както Iowa Electronic Markets, така и PredictIt го смятат за фаворит за спечелването на номинацията на демократите. В същото време те прогнозират преизбиране на Доналд Тръмп. Бианко потвърждава, че това отразява именно онова, което се говори сред вътрешните хора на Уолстрийт: Колкото по-силен изглежда Сандърс, толкова по-спокойни са борсовите играчи, че Тръмп ще спечели изборите. Защо тогава да се плашат от появата на социалист в Овалния кабинет?

Възходът му е смятан за "позитивно усещане на борсата", казва Бианко, "защото

увеличава шансовете Тръмп

да спечели през ноември". Макар на трейдърите да не съм им приятни търговските войни на Тръмп и атаките му срещу Федералния резерв, той не попречи на борсите да вървят нагоре. "Той е познатият дявол", обяснява Бианко тези нагласи. "Тук е от три години и всичко си е окей."

Тази безкритичност спрямо Сандърс без съмнение е допринесла за бързия му напредък към номинацията на демократите. Откъде го знаем ли? От това, че Уорън, кандидатка с възгледи, подобни на неговите, оглави предизборните проучвания миналата есен – и беше безмилостно атакувана. Много хора на Уолстрийт и сред естаблишмънта на демократите я смятаха за достатъчно избираема, че да представлява основателна заплаха. ("Уорън повежда в състезанието и Уолстрийт бие тревога", гласеше заглавие на "Ню Йорк таймс" от ноември.)

Сандърс никога не е бил изправен пред такива препятствия и това може да е една от причините, поради които за центристките му опоненти е толкова трудно да спрат възхода му.

Това може скоро да се промени. Преди дни Уолстрийт започна да преразглежда отношението си към фаворита на демократите. "Изглежда, че сенатор Бърни Сандърс не само затвърждава позициите си, но

може да се окаже по-голяма заплаха

за президента Тръмп на изборите, отколкото смятаха пазарите", написа анализаторът на Cowen Джарет Сийбърг. От консултантската фирма Beacon Policy Advisors отидоха още по-далече, като в свое изявление отбелязаха, че "пазарите сериозно подценяват шансовете на Сандърс да спечели президентските избори".

Да се обърне повече внимание на вероятността за победа на Сандърс над Тръмп не е лоша идея. Макар че прогнозните пазари могат да са полезен индикатор за настроенията, те имат лоша история от прогнозиране на политически събития. Те не предсказаха избирането на Тръмп. Провалиха се в прогнозата за вота за Брексит, макар че предизборните проучвания показваха, че ще е успешен. Да бъде игнориран Сандърс, защото прогнозистите не смятат, че ще спечели, е прекалено рисковано, пише "Блумбърг".

Майкъл Блумбърг, който е основател и собственик на компанията за финансови и новинарски услуги "Блумбърг", се бори за номинацията за кандидат-президент на Демократическата партия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във