Банкеръ Daily

Свят

Защо САЩ гасят с бензин арабско-израелския конфликт?

Майк Помпео

Арабско-израелският конфликт ще се разгори с нова сила в най-близко бъдеще. Уви - крехкият мир, закрепил се някак напоследък, преди седмица взе да се троши и руши. Тогава държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Израел и заяви, че се надява да бъде сключена "сделката на века", предложена от Доналд Тръмп. Тази "сделка" отрежда част от палестинските земи на Израел, пише Алексей Филатов от руския "Независимая газета", цитиран от БТА.

Палестинският президент Махмуд Абас отвърна вчера симетрично: палестинците се оттеглят от всички ангажименти и договорености с правителствата на САЩ и на Израел, включително от споразуменията по сигурността.

Историята на конфликта е дълга, сложна и противоречива. Изворите й, ако не смятаме Библията за достоверен исторически документ, се намират в далечната 1948 година, когато се създава държавата Израел. Планът на ООН предвижда създаването на две държави - еврейска и арабска; нещо обаче се обърква. Арабската лига застава срещу този план - той нарушава правата на 67 процента от населението в Палестина, които не са евреи. И след провъзгласяването на независима еврейска държава на територията, отпусната според плана на ООН, цели пет арабски държави (Сирия, Египет, Ливан, Ирак и Трансйордания) й обявяват война. Подкрепен от американците, Израел взема надмощие. След година всички освен Ирак подписват споразумение за спиране на огъня. Израел получава и териториите, предназначени първоначално за арабите. Тази история вече няма как да се пренапише.

И сега Помпео заявява: Вашингтон се надява всичко да протече според плана на Тръмп.

Палестинците неведнъж са заявявали, че отхвърлят "сделката на века". Каква друга реакция да се очаква от арабите?

Израелците смятат споменатите територии за свой дом. Но те са дом и за палестинците. Палестинците нямат друг. Единственият път, водещ към мир, е да бъдат създадени две държави за двата народа. Но САЩ, които разсъждават толкова често за международното право, днес демонстрират нагледно: който е по-силен, той е прав. А "справедливостта" е само за техни съюзници. Все едно да гасиш пожар с бензин.

Убеден съм, че в преговорите трябва да участват като посредници не само САЩ, но и Русия, също и другите световни сили. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във