Банкеръ Daily

Свят

Защо парламентарните избори във Франция са толкова важни?

В неделя френските граждани отново се върнаха в избирателните секции, като само преди месец избраха Еманюел Макрон за президент на страната, предава Euronews и агенция "Фокус".

През май Макрон получи подкрепата на гражданите заради обещанията си да преразгледа трудовото законодателство, да намали корпоративните данъци и да инвестира милиарди във възобновяема енергия и в професионални обучения.

Ако той не получи мнозинство в парламента, това ще затрудни приемането на законите и ще бъде голям удар за неговия план да въведе реформи. А според някои реформите са изключително необходими във Франция, където безработицата от дълго време надхвърля 10%.

Макрон се нуждае от 289 места в парламента, за да има мнозинство. Освен това ще бъде интересно да се види как новата партия на френския президент ще промени политическия пейзаж. Друг фактор, който трябва да се следи, е подкрепата, която ще получи Марин льо Пен от „Националния фронт“.

Французите гласуват днес на първи тур от парламентарните избори. Вторият тур ще се проведе след седмица - на 18 юни.

След като повече от 47 млн. избиратели бяха призовани да гласуват в първия тур на парламентарните избори във Франция, избирателната активност към 12 ч. достигна 19,24%, съобщава AFP.

На миналите парламентарни избори към същия час избирателната активност е била много малко по-висока - 21,06%.

Френските избиратели ще гласуват за 577 депутати в Националното събрание, 11 от които представляват французите, живеещи в чужбина. Всеки избирателен район обхваща около 125 000 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във