Банкеръ Daily

Свят

Защо и ваксинираните се заразяват с ковид?

Специалистите изобщо не оспорват, че с течение на времето ваксинацията губи сила.

Защо напълно ваксинирани хора все пак се заразяват с коронавируса, а в отделни случаи дори умират от Ковид-19? И основателни ли са твърденията за провал на ваксините? На този въпрос отговаря германският специализиран институт „Роберт Кох“, пише Дойче Веле. 

Германският  институт „Роберт Кох“ още години преди пандемията е посочил възможните варианти, при които една ваксина не действа. Те са два: ваксината или изобщо не работи поради органични или възрастови особености на ваксинирания, или пък нейното действие намалява с течение на времето.

Специалистите изобщо не оспорват, че с течение на времето ваксинацията губи сила. „Колкото по-възрастни са хората, толкова по-бързо изчезва имунната защита“, обяснява Райнхолд Фьорстер от Института по имунология в Хановер.

Институтът „Роберт Кох“ също отбелязва в последната си актуализация, че ефективността на поставените ваксини вече спада. Угур Шахин, един от създателите на ваксината на Бионтех/Пфайзер, също още преди близо година каза, че оценява минималната имунна защита на два и половина до три месеца. И предупреди, че ако вирусът продължи да се разпространява, ваксинацията навярно ще трябва да се освежава през година-година и половина. А преди няколко месеца Шахин добави, че третата доза от неговата ваксина има голямо значение за добрия имунитет.

На този фон съвсем закономерно се разгоря дискусията за освежаването на ваксината с така наречената „бустерна доза“. Последните новини от Израел също показват, че бустер-ваксинацията забавя разпространяването на вируса и повишава имунната защита при най-застрашените възрастови групи.

Много хора объркват функциите на имунната защита, тъй че нека ги подредим: ваксинацията пази отделния индивид от заразяване и от тежък развой на болестта, но тя предпазва и хората около него от заразяване. Тоест, ваксинираният човек е по-малко застрашен от зараза, а дори да се зарази, болестта протича по-леко. И второ, понеже при ваксинирания човек опасността от зараза е по-малка, той разнася и по-малко опасности сред околните.

Оттук следва, че при по-младите хора бустерната ваксина служи най-вече за предпазване на околните, а при по-възрастните и болните тя е особено важна срещу зараза - най-вече с Делта мутацията на вируса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във