Банкеръ Daily

Зоран Заев:

Защо Франция не си каза намеренията, преди Македония да се преименува?

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че още няма официално потвърждение на информацията, че президентът на Франция Еманюел Макрон, който миналата седмица на Европейския съвет блокира започването на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания, може да посети Скопие и Тирана следващия месец, както съобщиха албански медии.

В интервю за македонската ТВ Алсат Заев уточни, че има официална инициатива за посещението и сега предстоят комуникации между френския и македонския кабинет.

Премиерът каза, че не Скопие е причината за отказа Северна Македония и Албания да получат дата за започване на присъединителни преговори и "това би трябвало да е ясно за всички".

Заев запита защо Франция не е изразила много по-рано и по-ясно позицията си за разширяването на ЕС, защо това не е казано на Скопие през юни миналата година или през юни тази година.

"Или поне преди да сключим Преспанското споразумение" /съгласно което Македония смени името си/", запита Заев и направи оценката, че това е несправедливо.

"Ето каква несправедливост ни бе причинена. Ние сме здравомислещи хора, нация, държава. Може да приемем всичко, което ни се обясни. Слушайте, има такава и така дискусия и тя може да доведе до това и това/.../", каза Заев.

Той добави също, че идеята за промяна на методологията на преговорите за присъединяване изобщо не е проблематична.

Facebook logo
Бъдете с нас и във