Банкеръ Daily

Свят

Защо египетските статуи са със счупени носове?

Статуята на фараона Сенвострет III, управлявал през II в. Пр. Хр. Снимка: Музеят на изкуствата Метрополитън, Ню Йорк

Най-често задаваният въпрос, който управителят на египетските художествени галерии на музея в Бруклин Едуард Блайберг получава от посетителите, е: ''Защо носовете на статуите са счупени?'', предаде Си Ен Ен.

Блайберг, който наблюдава обширните колекции на египетското, класическото и древното изкуство в Близкия изток, бил изненадан първите няколко пъти, когато чува този въпрос. Той е приемал за даденост това, че скулптурите са повредени; обучението му по египтология насърчава визуализирането на статуята да изглежда, сякаш все още е непокътната.

Може да изглежда неизбежно, че след хиляди години един древен артефакт е повреден, но това  просто наблюдение кара Блайберг да разкрие широко разпространен модел на умишлено унищожение. Той е следствие на голям и сложен набор от причини, поради които повечето произведения на египетското изкуство са били нарушени.

Изследванията на Блайберг сега се базират на наблюдения върху експонатите от изложба, наречена "Поразителна сила: иконоборството в Древен Египет". Селекция от предмети от колекцията на Музея на Бруклин ще пътува до Фондацията на изкуствата Пулицър. Сравняването на повредени статуи и релефи, датиращи от 25-и век пр. Хр. до 21-ви век от пр.Хр. с непокътнати такива експонати показва свидетелствата за политическите и религиозни функции на древните египетски артефакти - и за утвърдената култура на иконоборството, които са довели до тяхното осакатяване.

В нашата собствена ера сме свикнали да смятаме национални паметници и други публични прояви на изкуството за достойни за протекция и съхранение. Наблюденията върху нарушената цялост на египетските статуи добавят ново квантово измерение към нашето разбиране за една от най-старите и най-дълготрайни цивилизации в света, чиято визуална култура в по-голямата си част остава непроменена в продължение на хилядолетия. Тази стилистична приемственост отразява и пряко допринася за дългите периоди на стабилността на империята. Но нашествията от външни сили, борбата за власт между владетелите на династиите и други периоди на сътресения оставят белези и върху изкуството.

"Съвместимостта на моделите, при които се открива повреда в скулптурата, предполага, че е целенасочена", казва Блайберг, като цитира безброй политически, религиозни, лични и криминални мотиви за вандализъм. Разпознаването на разликата между случайни щети и преднамерен вандализъм се свежда до разпознаването на такива модели. ''Изпъкналият нос върху триизмерна статуя лесно се чупи'', признава той, но периметърът на наблюденията се съкращава, когато той открива, че и плоските релефи също са със счупени носове.

За древните египтяни е важно да се отбележи, че приписват могъщи сили на образите човешкото тяло. Те вярвали, че същността на божеството може да обитава образ на това божество на земята, или, в случай на обикновени смъртни. Също така смятали, че част от душата на починалия човек може да обитава статуя, вписана за този човек. Тези кампании на вандализъм следователно са били предназначени да "деактивират силата на образа",  казва Блайберг.

Такава практика изглежда особено възмутителна за съвременните почитатели на изкуството, разглеждайки от наша гледна точка египетските артефакти като майсторски произведения на изобразителното изкуство, но Блайберг бързо отбелязва, че "древните египтяни не са имали дума за" изкуство". Те биха нарекли тези обекти "оборудване или средство''. ''Когато говорим за тези артефакти като произведения на изкуството'', каза той, ''ние ги деконтекстуализираме''. И все пак тези идеи за силата на образите не са характерни за древния свят, отбелязва той, като се позовава на нашата собствена епоха на поставяне под въпрос на културното наследство и обществените паметници.

"Образите в публичното пространство са отражение на това кой има силата да разкаже историята на случилото се и какво трябва да се помни", каза Блайберг. "Свидетели сме на овластяването на много групи от хора с различни мнения за това какво е правилното им интерпретиране." ''Може би трябва да се поучим от фараоните; как избираме да пренапишем нашите национални истории може да отнеме само няколко иконоборства'', заключава той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във