Банкеръ Daily

Евродепутати питат

Защо Брюксел договаря тайно ваксините с фармацевтичните компании?

Евродепутатите настояват за повече прозрачност и да се прекрати практиката на "тайните" преговори с фармацевтичните компании.

На пленарен дебат за ваксинацията в Европейския съюз срещу коронавируса в сряда депутатите подкрепиха единния европейски подход и призоваха за солидарност и прозрачност.

Повечето изказали се в дискусията, посветена на глобалната стратегия на ЕС за ваксините срещу COVID-19, приветстваха бързото разработване и осигуряване на безопасни ваксини, но призоваха за по-голяма яснота относно договорите с фармацевтичните компании. Но общо е мнението, че трябва повече прозрачност и да се прекрати практиката на "тайните" преговори с фармацевтичните компании.

Според Естер де Ланге (ЕНП, Нидерландия)  само по-голяма прозрачност може да разсее широко разпространената представа, с основание или не, че твърде често печалбите се поставят преди интересите на хората във фармацевтичната индустрия. Тя изтъкна ползите от единното закупуване на ваксини на европейско ниво: „Това означава повече ваксини на по-добра цена и при по-добри условия. Това показва какво може да направи Европа, когато сме обединени. Можем да помогнем за спасяването на животи“.

Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия) изрази недоволство от тайнствеността на договорите с фармацевтичните компании: „Тази неяснота е обида за демокрацията. При всеки договор купувачът трябва да бъде наясно какво купува, при какви условия и на каква цена“. Той също така обърна внимание на въпроса за отговорността при евентуални проблеми: „Критично важно е да знаем кой ще носи отговорността, ако има отрицателни ефекти от ваксинацията - дали тя ще се носи от публичните власти или от производителите? Ние нямаме представа“.

Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания) отправи предупреждение срещу „здравния национализъм“, който може да нанесе щети на сътрудничеството за ваксините в Европа. Според нея отговорът е солидарността и единството: „Ако запазим единството си и имаме справедливо разпределение на ваксините си в държавите членки, имаме всички основания да вярваме, че 380 милиона европейци ще бъдат ваксинирани до лятото. Това е научен и здравен подвиг, който не бива да се унищожава от паралелни договори и преки покупки на ваксини“.

Комисарят по здравеопазването Стела Кирякидес увери депутатите, че техните настоявания за прозрачност са чути. Тя приветства факта, че един от доставчиците на ваксини се е съгласил да направи достъпен текста на договора и каза, че Комисията ще положи усилията да убеди останалите компании да направят същото. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във