Банкеръ Daily

Свят

Защо Байдън поиска отмяна на патентите за ваксини

Президентът на САЩ пое инициативата в ковид дипломацията

Байдън се погрижи първо за спокойствието у дома (АП)

Американският президент Джо Байдън подкрепи предложението за отмяна на патентите върху ваксините за Ковид-19. Решението му не бе прието еднозначно – докато голяма част от света го приветства, фармацевтичните компании бяха неприятно изненадани. При всяко положение то показва, че американският държавен глава е решил да поеме инициативата в ковид дипломацията.

Още през октомври 2020-та Република Южна Африка и Индия представиха пред Световната здравна организация предложение за отказ от прилагане на световните права за интелектуална собственост по отношение на борбата с пандемията. Идеята бе енергично отхвърлена от западните страни, включително от администрацията на тогавашния американски президент Доналд Тръмп.

В този момент южноафриканско-индийското предложение изглеждаше най-малкото откъснато от реалността. Точно в първите месеци от пандемията над 80 страни, членки на Световната търговска организация, в нарушение на нейните правила бяха наложили контрол върху износа си на лекарства, дезинфектанти, маски, дори тоалетна хартия.

През март тази година Байдън се срещна с премиерите на Австралия, Индия и Япония и пое ангажимент за финансиране на засилването на производството на ваксини в Индия и сътрудничество за осигуряване на по-равностоен достъп до ваксини в района на Индийския и Тихия океан. Патенти и интелектуална собственост не бяха споменавани.

През първите си сто дни администрацията на Байдън бе изцяло фокусирана върху

ваксинирането на американските граждани.

Въпреки критичните гласове за несправедливото разпределение на ваксините в света новият американски президент бе наясно, че първо трябва да осигури спокойствие у дома. Сега обаче, когато 40% от пълнолетните американци са двойно имунизирани и ваксините на практика са достъпни за всекиго, екипът на Байдън обърна поглед към световните проблеми и по-точно към ваксинната дипломация.

САЩ може да подкрепят отмяната на патентите, но остават за решаване някои тънки въпроси – какво точно ще обхваща отпадането на правата за интелектуална собственост и какви ще са критериите за това, че епидемията вече е под контрол, за да се върнат в сила патентите? Отговорът няма да е лесен, още повече, че решенията в СТО се взимат с консенсус.

За промяната на правилата й за лекарствата за малария и СПИН например бяха нужни години. Но дори и да предположим, че детайлите по отмяната на патентите бъдат договорени бързо, пак остава въпросът, дали това ще доведе до практически последици? Дали ще бъдат по-бързо произведени милиарди дози ваксини?

Веднага се появиха коментари, че

главната трудност в производството

на тези препарати – независимо дали са конвенционални или РНК ваксини – не е в патентованите технологии, а в наличието на подходящи производствени мощности, суровини, производствено ноу-хау и логистиката за провеждането на самата имунизация.

През март на събитие на СЗО д-р Йозлем Тюреджи, съоснователка и медицински директор на "Бионтех", заяви: "Става въпрос за нови платформи и нови технологии, за които дори настройката на производствените мощности трябва да бъде разширена и не можете просто да пренастроите съществуващите съоръжения. Така че патентите са едно, но има толкова много други неща, които трябва да осигурим".

Да, има различни твърдения за това дали и колко бързо съществуващите фармацевтични заводи могат да бъдат преустроени, за да произвеждат тези ваксини - и

множество компании уверяват, че могат да го направят.

Но никой не знае със сигурност дали пренастройването на съществуващите съоръжения ще доведе до производство на повече ваксини, отколкото увеличаването на производството в САЩ, Европа и Индия.

Подобна е ситуацията и със суровините за производство на ваксини. На същото събитие на СЗО през март Сара Гилбърт, участвала в разработването на ваксината на "АстраЗенека", казва: "Не мисля, че простото предоставяне на достъп до патентите решава този проблем, защото е нужно не само право да се използва технологията, но и суровини, клетъчни банки, протоколи, анализи, стандарти, реагенти".

Ситуацията с епидемията в Индия е плачевна

В същата посока бе реакцията на Евросъюза, където предложението на Байдън бе прието по-скоро хладно.

ЕС очаква САЩ да внесат пояснения

по предложението да отпаднат патентите, отбеляза служител на Европейската комисия. По неговите думи досега няма доказателства, че отпадането на патентите ще премахне съществуващите пречки пред производството на достатъчно ваксини. Според него е най-добре производителите сами да споделят патентите и технологиите за производство, макар че правителствата разполагат с възможности да ги задължат. Това важи особено, когато в проучванията за производство и в създаването на производствени мощности са вложени бюджетни средства, подчерта европейският представител, обръщайки внимание върху въпрос, който пряко засяга ЕС. Европа вложи предварително милиарди евро в разработката на ваксини от някои фармацевтични компании и е логично да очаква поне част от средствата й да бъдат възстановени.

Експертът на съюза посочи също, че днес най-големите затруднения се наблюдават при снабдяването със суровини и с включването на повече мощности в производството на препаратите. Отпадането на патентите би довело до

изкривяване на пазарните отношения

между производителите, които целят да продават възможно най-големи количества ваксини.

Остава въпросът – ако отмяната на патентите не доведе непосредствено до увеличаване на производството на ваксини, какъв ще е ефектът от нея?

Изглежда че Байдън си е направил сметката, че неочакваният му завой ще е голям политически плюс за Съединените щати. Ще се демонстрира отдадеността им към общата кауза, без да бъдат нанесени особено сериозни щети на американската фармацевтична индустрия, която ще си получи своето от американския пазар. Особено силен ще е сигналът към Индия – страната, която най-тежко преживява пандемията и към чието приятелство САЩ от години се стремят – като противовес на Китай в Азия.

В същото време Байдън пред очите на целия свят отправя послание към фармацевтичната индустрия да отмести фокуса си от печалбите към добруването на човечеството. В крайна сметка решението на американския президент има за цел утвърждаването на глобалното лидерство на Съединените щати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във