Банкеръ Daily

Свят

"Защита на нашия европейски начин на живот" донесе критики на Фон дер Лайен

Новата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен се оказа обект на масови критики за номинирането на комисар с портфолио "Защита на нашия европейски начин на живот", предаде Би Би Си.

Критици на ресора, който включва миграция и сигурност, забелязаха в него крайнодесен уклон.

Холандска евродепутатка го определи като "гротеска", а правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" го намери за "притеснителен".

Миграцията е ключова политическа тема в много страни от ЕС. Крайнодесни и националистически партии си осигуриха гласове с обещания да ограничат наплива на мигранти към Стария континент.

Посочен за поста е гръцкият кандидат за ЕК Маргаритис Схинас, бивш евродепутат, говорител на Комисията и член на управляващата партия "Нова демокрация".

В писмото си до него Фон дер Лайен казва, че "европейският начин на живот е изграден около солидарност, спокойствие и сигурност".

"Трябва да вземем мерки и да успокоим легитимните страхове и опасения относно влиянието на нередовната миграция върху нашата икономика и общество", допълва тя, цитирана от БНР.

Но "Амнести" обвини ЕС в "използване на рамката на крайнодясното" с връзката между миграция и сигурност.

Либералната холандска депутатка Софи ин‘т Велд пък нарече ресора "фалшиво портфолио".

Ска Келер, съпредседател на Зелените в ЕП, заяви, че е "плашещо да видиш предложение за портфолио "за защита на европейския начин на живот", което включва миграция и защита на границите".

Зелената британска евродепутатка Мол Скот Кейто настоя да се сложи край на възприемането на реторика от крайнодесните.

В отговор на критиките Урсула фон дер Лайен заяви, че ролята е била включена в нейните политически насоки през юли. "Нашият европейски начин на живот е придържане към нашите ценности", каза тя пред репортери и допълни: "Красотата на достойнството на всяко отделно човешко същество е една от най-скъпите ценности".

Facebook logo
Бъдете с нас и във